Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a lansat acuzații grave la adresa conducerii Republicii Moldova, acuzând autoritățile de la Chișinău că implementează un scenariu similar cu cel din Ucraina, care ar fi „dezastruos pentru țară și pentru poporul său”.
Potrivit rușilor, într-o declarație publică din 1 august, ministrul moldovean de Externe, Mihail Popșoi, a afirmat că Rusia ar avea „o invidie enormă” față de „succesul Moldovei în consolidarea instituțiilor democratice”, dar diplomația rusă a respins vehement aceste afirmații, susținând că Republica Moldova se transformă într-un „stat totalitar cu o economie degradantă”, devenind astfel una dintre cele mai sărace țări din Europa.
MAE rus a criticat și măsurile restrictive aplicate opoziției din Moldova, evidențiind blocarea conturilor bancare ale unor politicieni și activiști opoziționiști, precum și refuzul înregistrării partidelor de opoziție pentru participarea la alegeri. De asemenea, a fost menționată închiderea mai multor posturi de televiziune și restricționarea libertății de mișcare a reprezentanților opoziției, acțiuni pe care Moscova le consideră parte a unei „represiuni în creștere” împotriva tuturor celor care nu sunt de acord cu guvernul de la Chișinău.
Diplomația rusă a condamnat și ceea ce a numit „românizarea forțată” a Moldovei, referindu-se la diverse inițiative culturale și educaționale, inclusiv aducerea a peste 300 de profesori din România pentru a preda în școlile din Moldova, începând cu 1 septembrie, informație negată de către autoritățile de la Chișinău și etichetată ca fiind una falsă.
În continuare, Ministerul rus de Externe a acuzat autoritățile moldovene de manipulare și de utilizarea resurselor administrative pentru a promova agenda pro-europeană, susținând că majoritatea cetățenilor moldoveni consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită.
Amintim că Federația Rusă este un stat agresor și imperialist, care ocupă militar o parte din teritoriul Republicii Moldova și, din 2014, a pornit un război sângeros și de ocupație împotriva Ucrainei, soldat până în prezent cu moartea a mii de civili, inclusiv copii. În martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l că este responsabil pentru crime de război în Ucraina prin deportarea ilegală a mii de copii ucraineni.