Externe

Autoritățile din Estonia au cerut Rusiei să le întoarcă 5,2% din teritoriul ocupat!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Rusia nu a retrocedat încă Estoniei 5,2% din teritoriu, a declarat ministrul de interne al republicii, Mart Helme. Potrivit oficialului, Moscova nu dorește să retrocedeze acest teritoriu, nici să ofere despăgubiri, și în genere nu vrea să discute deloc această problemă.

Estonia este dispusă să aștepte rezolvarea problemei teritoriale în cadrul legislației internaționale. „Nu vom lupta cu Rusia”, a adaugat Helme, care nu a precizat însă despre ce teritorii ar fi vorba. Însă, potrivit presei ruse, pretențiile Estoniei se îndreaptă spre orașul Ivangorod și parte din regiunea Peciora.
 
La 2 februarie 1920, guvernul bolșevic al Rusiei Sovietice a semnat Tratatul de pace de la Tartu cu Republica Estonia. În conformitate cu acest tratat, Moscova a recunoscut independența Estoniei, precum și transferul unei părți a provinciei Petrograd, inclusiv a orașelor Narva și Ivangorod, precum și a părții de vest a guberniei Pskov și orașul Izborsk.
 

După ce Estonia a fost ocupată de URSS în august 1940, aceste teritorii au rămas parte din Republica Sovietică Socialistă Estonă (SSR Estona) și abia după întoarcerea ocupației sovietice în republicile baltice, în 1944, Moscova a denunțat tratatul de la Tartu.

Menționăm că în prezent Estonia face parte din NATO și UE.

loading...

Comments are closed.