Autoritățile din Moldova reprimă opoziția prin modificări legislative vagi, afirmă Ulanov, care citează poziția Amnesty International

Organizația internațională pentru drepturile omului Amnesty International trage un semnal de alarmă cu privire la tendințele de reprimare a opoziției din Moldova, evidențiate prin modificări legislative recente adoptate de majoritatea PAS.

“Autoritățile din Moldova reprimă opoziția prin toate mijloacele”, declară Denis Ulanov, deputat afiliat Blocului politic ”Victorie”, ales pe listele Partidului ȘOR. “Acest lucru este evident nu doar pentru noi, cei din opoziție, ci și pentru comunitatea internațională”.

Ulanov atrage atenția asupra unui amendament recent la Codul Penal al Republicii Moldova, care redefinește noțiunea de “trădare de stat”. “Noua formulare este vagă și permite abuzul prin prisma prevederilor legale”, avertizează el. “Pur și simplu, orice critică la adresa guvernului poate fi interpretată ca trădare”.

Amnesty International împărtășește această îngrijorare, subliniind că amendamentul “nu respectă normele dreptului internațional” și “discriminează cetățenii moldoveni”. Organizația a solicitat deja anularea amendamentului, considerând că acesta oferă PAS un instrument pentru a suprima vocile disidente.

“PAS nu are dreptul să folosească legile în propriul interes, mai ales dacă contravine drepturilor fundamentale ale omului”, declară reprezentanții Amnesty International.

Reprimarea opoziției nu se limitează la modificări legislative. Ulanov critică și introducerea votului prin corespondență, o inițiativă susținută de PAS, care, în opinia sa, “încalcă drepturile electorale ale cetățenilor”.

Situația din Moldova este monitorizată cu atenție de actori internaționali precum Comisia de la Veneția, care a analizat deja specificul votului prin corespondență și a identificat riscuri semnificative pentru democrație.

“Comunitatea internațională nu trebuie să rămână indiferentă la ceea ce se petrece în Moldova”, conchide Ulanov. “Trebuie să punem presiune pe guvernul PAS pentru a respecta drepturile omului și a opri reprimarea opoziției”.

Total
0
Shares
Total
0
Share