Alte știri

Autoritățile îndeamnă cetățenii și agenții economici să respecte măsurile de protecție împotriva COVID-19

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Agenția Națională Transport Auto continuă desfășurarea  acțiunilor de prevenire și control a răspândirii infecției COVID-19 pe teritoriul țării, în contextul relaxării măsurilor de restricție, aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Pe parcursul ultimei săptămâni, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au verificat 171 obiective ale economiei naționale, fiind depistate 46 încălcări. Urmare, au fost aplicate măsuri contravenționale la 20 saloane și frizerii, 16 prestatori de servicii de comerț și 7 prestatori de servicii medicale și farmaceutice.

Totodată, în perioada 22-27 iulie, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au verificat 444 unități economice, fiind identificate 33 neconformități.

ANSP și ANSA îndeamnă cetățenii și agenții economici să respecte măsurile de protecție în sănătate publică:

-Evitarea aglomerațiilor și respectarea distanței de minim 1 m;

-Purtarea corectă a măștilor. Aceasta trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;

-Asigurarea personalului cu echipament de protecție.

-Efectuarea termometriei vizitatorilor și personalului.

Totodată, circa 10 mii angajații ai Ministerului Afacerilor Interne au fost antrenați în controale comune cu alte autorități privind monitorizarea respectării măsurilor de sănătate publică în spațiile publice închise și deschise.

Pe parcursul ultimei săptămâni, au fost înregistrate peste 166 apeluri la Serviciul 112, cu privire la informarea despre încălcările măsurilor de prevenire a infecției COVID-19, observate în locurile publice. Urmare, persoanele care nu s-au conformat cerințelor au fost sancționate.

De asemenea, au fost documentate 344 contravenții. Cele mai frecvente încălcări au fost depistate la vizitatorii spațiilor publice deschise și închise-76, agenți economici- 40, comercianți- 38. Mai mult de 100 persoane care nu au respectat măsurile de protecție în sănătate publică, în unitățile de agrement și transport public, au fost sancționate.

Totodată, 5 reprezentanți ai localurilor de alimentație publică care au permis organizarea ceremoniilor (nunți, cumetrii) au fost sancționați. La fel, 9 prestatori de servicii de recreere (bazine, terase) au fost sancționați din cauza admiterii unui număr mare persoane.

Au fost depistate 92 cazuri în care cetățenii nu au respectat regimul de autoizolare.

Reiterăm obligativitatea respectării regimului de autoizolare timp de 14 zile pentru:

– persoanele testate pozitiv cu forme ușoare ale bolii;

– persoanele contacți cu pacienți infectați;

– persoanele vindecate cu testul negativ după tratamentul infecției;

– cetățenii care au intrat pe teritoriul RM.

Rămâne în vigoare interzicerea activității parcurilor de distracție, locurilor de agrement, terenurilor de joacă în perioada stării de urgență în sănătate publică.

loading...

Comments are closed.