Autoritățile moldovenești în colaborare cu cele franceze, au destructurat un grup criminal organizat. Doar în Franța au prejudiciat bugetul cu 2 700 000 EURO

Ofițerii Direcției de combatere a crimei organizate din cadrul  Inspectoratului național de investigații, Direcției generală urmărire penală, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale și cu suportul Centrului de analiză a informațiilor și polițiștilor BPDS „Fulger”, acționând în baza unei cereri de asistență judiciară internațională, au efectuat un complex de acțiuni de urmărire  într-o cauză penală care vizează destructurarea unui grup criminal organizat, constituit în scopul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă și spălare de bani.

Activitățile au fost integrate unei acțiuni comune, ce are la bază Comisia rogatorie internațională parvenită din partea autorităților franceze și a implicat cooperarea și efectuarea activităților de urmărire penală pe teritoriul Franței, României și Republicii Moldova simultan.  Bugetul Franței a fost prejudiciat cu 2 700 000 euro.

Astfel, oamenii legii au efectuat un complex de acțiuni de urmărire penală în Chișinău și Briceni. Ca urmare a perchezițiilor efectuate, au fost depistate: un pistol cu țeavă ghintuită, telefoane, cartele SIM, mostre și alte materiale probatorii care demonstrează implicarea  grupului. Perchezițiile au fost efectuate la domiciliile unui bărbat și femei, cu vârste între 45 și 60 de ani.  Rezultatele acestora urmează a fi expediate autorităților din Franța. 

Cauza penală are la bază bănuiala rezonabilă că pe ruta Ucraina-România-Moldova, a fost constituit un grup infracțional organizat, din cetățeni români, moldoveni și armeni, care au acționat în mod coordonat, atunci când au cumpărat din Moldova și Ucraina cantități importante de țigarete care proveneau din contrabandă. Următorul pas a fost depozitarea lor în județul Suceava, pentru ca în final să fie transportate și vândute  în Franța. Aceștia transportau cite 500 blocuri la doua zile, în mașini mici, a câte 200 blocuri. 

Precizăm că, pe întreg parcursul procesului penal, bănuiții  beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share