Actualitate

Autoritățile separatiste sistează pentru trei luni activitatea unicului liceu cu predare în limba română, „Lucian Blaga”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Autoritățile neconstituționale de la Tiraspol au refuzat înregistrarea instituției de învățământ Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din municipiul Tiraspol și au decis sistarea activității liceului pentru următoarele trei luni. Anunțul a fost făcut vineri, 6 august, de către avocata poporului Maia Bănărescu, informează Replicamedia.md

În asemenea circumstanțe, copiii care frecventează această instituție de învățământ nu vor putea fi încadrați în procesul educațional în noul an școlar 2021-2022, fapt care îngrădește realizarea efectivă a drepturilor copiilor la educație, contrar prevederilor art. 2, 3 şi 28 din Convenția ONU pentru drepturile copilului, atenționează avocata.

Reieșind din interesul superior al copilului și în conformitate cu prevederile art. 23 alin. (1) al Legii nr. 52/2014 cu privire la Avocata Poporului (Ombudsmanul), Maia Bănărescu a expediat demersuri pe numele ministrei Educației, Culturii şi Cercetări, Lilia Pogolşa, și viceprim-ministrei pentru Reintegrare, Olga Cebotari, în care a solicitat luarea în regim de urgență a măsurilor necesare pentru soluționarea situației expuse supra, în vederea asigurării respectării drepturilor copiilor la educație.

Liceul „Lucian Blaga” este unicul cu predare în limba română din Tiraspol.

Profesorul Ion Iovcev, care a condus liceul timp mai bine de 29 de ani, din anul 1992, a fost demis la 22 iunie 2021, de către ministra Educației de atunci, Lilia Pogolșa. Gestul conducerii ministerului Educației de la Chișinău față de Ion Iovcev a fost dur criticat de societatea civilă.

În prezent, în regiunea separatistă din stânga Nistrului, de aproape două decenii, activează opt școli cu predare în limba română. Șapte din cele opt școli nu au sedii proprii, iar sediile închiriate nu asigură condiții elementare de activitate școlară.

Este vorba despre Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol , Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina, Liceul Teoretic „Evrica” din Râbnița , Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfînt” din Grigoriopol , Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari , gimnaziul-internat pentru copii orfani din Tighina, gimnaziile din satele Corjova și Roghi, raionul Dubăsari, care nu sunt subordonate regimului ilegal de la Tiraspol și activează în baza Curriculumului Ministerului Educației de la Chișinău.

Citește și: CNAS a finanţat prima tranşă a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă

loading...

Comments are closed.