Autoritățile şi mediul de afaceri au discutat soluții pentru prevenirea pestei porcine africane

Necesitatea respectării măsurilor de prevenție a Pestei Porcine Africane (PPA) a fost subiectul discutat ieri la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), cu participarea mediului de afaceri. Deși, în prezent, situația epizootică este pozitivă și nu au fost înregistrate cazuri noi de infectare, autoritățile îndeamnă gospodăriile casnice și fermele specializate de creștere a porcinelor să respecte cu strictețe măsurile de control și prevenție a bolii.

„O cooperare eficientă între autorități, industria de creștere a porcinelor și comunități este esențială pentru implementarea și respectarea măsurilor de control și prevenire, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, a menționat Iurie Scripnic, secretar de stat la MAIA.

În prezent, vânarea controlată a mistreților este parte a planului de gestionare a PPA. Mistreții sunt considerați un factor de risc în transmiterea PPA, deoarece pot fi purtători ai virusului și pot contribui la răspândirea bolii către porcii domestici.

„Această practică este implementată de Agenția „Moldsilva”, cu implicarea vânătorilor autorizați, în scopul reducerii densității populațiilor de mistreți. Totodată, solicităm ca în fermele de creștere a porcinelor să fie aplicate standarde stricte de biosecuritate și să fie monitorizată continuu starea de sănătate a animalelor domestice. O atenție deosebită urmează a fi acordată mișcării necontrolate a animalelor în afara exploatației și pășunatului porcinelor în spații neautorizate, ceea ce prezintă riscuri foarte mari pentru transmiterea bolii”, estimează autoritatea silvică.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent autorităţile de profil, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau al depistării cadavrelor de mistreți. La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate.

Pe parcursul anului 2023, în Republica Moldova au fost înregistrate 17 focare de PPA, dintre care 14 la porcii domestici și trei la porcii mistreți. Au fost nimiciți din cauza bolii 334 de porci și 21 de mistreți. În perioada anilor 2020 – 2022 au fost notificate 27 de focare, dintre care 21 la porcii domestici și șase la porcii mistreți, nimiciți din cauza bolii fiind 31 333 de porci domestici și 176 de mistreți.

Pesta porcină africană nu este periculoasă pentru om, însă boala se răspândește foarte repede în rândul animalelor și provoacă mari pagube materiale agriculturii. Nu există vaccin. Vaccinarea existentă a porcinelor reduce presiunea de virus, dar nu conduce la dispariţia acestuia. Carnea de porc provenită de la animalele infectate nu constituie un pericol pentru oameni, dar nu se recomandă pentru consum.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share