Autoritățile vamale din Republica Moldova și România intensifică cooperarea în domeniul lor de competențe

În data de 5 octombrie a.c., a avut loc la Galați o ședință de lucru a conducătorilor autorităților vamale din Republica Moldova și România, în care au fost discutate aspecte ale dezvoltării cooperării viitoare dintre cele două state, în domeniul vamal. Serviciul Vamal al Republicii Moldova a fost reprezentat de directorul instituției, Igor Talmazan, iar Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) din România de secretarul general al ANAF, Bogdan Ionel Floricel și de directorul general al Direcției Generale a Vămilor, Marcel Simion Mutescu.

Principalele subiecte de pe agenda întâlnirii au vizat fluidizarea traficului de marfă și călători la frontiera comună, schimbul de informații privind prevenirea și combaterea fraudelor vamale, precum și stadiul negocierii de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova cu Comisia Europeană pentru derularea acțiunilor privind recunoașterea mutuală în domeniul AEO (agenți economici autorizați).

De asemenea, a fost subliniată importanța continuării cooperării bilaterale între posturile vamale de frontieră corespondente, precum și necesitatea de a participa în comun la implementarea unor proiecte inițiate la nivelul UE.

Reprezentanții celor două state au agreat ca pentru perioada sărbătorilor de iarnă să fie elaborat și semnat un plan comun de acțiuni și măsuri pentru fluidizarea traficului de marfă și călători, inclusiv cu implicarea celorlalte autorități cu atribuții de control la frontieră.

Adițional, Serviciul Vamal al Republicii Moldova și-a reiterat disponibilitatea de a intensifica interacțiunea cu partea română în procesul de vămuire. În acest sens, la sfârșitul anului 2020, a fost elaborat și transmis noul Concept privind mecanismul comun de interacțiune a autorităților vamale în procesul de vămuire în punctele de trecere a frontierei, dezvoltat cu suportul Înaltului Consilier al Uniunii Europene în domeniul vamal și fiscal, Rosario de Blasio.

„Colaborarea transfrontalieră cu autoritatea vamală din România este foarte importantă pentru Republica Moldova, atât din perspectiva asigurării securității transfrontaliere, cât și în scopul fluidizării transportului de marfă și călători. În spiritul relațiilor de bună vecinătate și susținere reciprocă, mizăm, în continuare, pe unificarea eforturilor în vederea eficientizării controlului vamal la frontiera moldo-română”, a declarat Igor Talmazan, directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în cadrul reuniunii.

“Parteneriatul cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova rămâne o prioritate pentru autoritatea vamală din România. Vom acorda sprijin și suport colegilor noștri pentru a dezvolta și implementa proiecte bazate pe cele mai bune practici europene în domeniul vamal și care să fie în concordanță cu parcursul european al Republicii Moldova”, a afirmat la rândul său Marcel Simion Mutescu, directorul general al Direcției Generale a Vămilor din România.

Total
0
Shares
Total
0
Share