Alte știri

Autoritățile vin cu îndemn către populație să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 și să nu participe la festivități

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Agenția Națională Transport Auto continuă desfășurarea  acțiunilor de prevenire și control a răspândirii infecției COVID-19 pe teritoriul țării, în contextul relaxării măsurilor de restricție, aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Astfel, în perioada 12-18 august curent, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au verificat 150 obiective ale economiei naționale, la 34 din ele fiind atestate încălcări: frizerii-1, farmacii-3, instituții medicale-5, unități de comerț și producere- 20 și alte unități- 5. Cele mai multe abateri au fost depistate în mun. Chișinău, Bălți, Cahul, Orhei și Ungheni.

Pe parcursul ultimei săptămâni au fost depistate 3 cazuri de îmbolnăviri în grupuri asociate. În localitatea Grozești, urmare a unei festivități organizate, au fost identificate 11 persoane pozitive la COVID-19, iar  în localitățile Roșcani și Mereni, au fost stabilite a câte 6 cazuri de îmbolnăviri asociate.

Pe parcursul ultimei săptămâni, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au verificat 322 unități economice: magazine alimentare, farmacii veterinare, depozite, unități de alimentație publică, fiind depistate 25 neconformități. Totodată, au fost inspectate 51 piețe agro-alimentare, urmare fiind întocmite 36 procese verbale.

ANSP și ANSA îndeamnă cetățenii și agenții economici să respecte măsurile de protecție în sănătate publică:

-Evitarea aglomerațiilor și respectarea distanței de minim 1 m;

-Evitarea organizării evenimentelor ce presupun un grup mare de persoane;

-Purtarea corectă a măștilor. Aceasta trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;

-Asigurarea personalului cu echipament de protecție;

-Efectuarea termometriei vizitatorilor și personalului. Monitorizarea stării de sănătate;

-Dezinfectarea suprafețelor.

Circa 10 mii angajații ai Ministerului Afacerilor Interne continuă să fie implicați în controale comune cu alte autorități privind monitorizarea respectării măsurilor de sănătate publică în spațiile publice închise și deschise.

Urmare a efectuării controalelor, pe parcursul ultimei săptămâni, au fost întocmite și documentate 394 de contravenții, cele mai frecvente abateri se înregistrează la  vizitatorii  unităților de comerț și alimenție publică. În acest context, MAI vine cu un apel către agenții economici să nu admită vizitatorii care nu se supun regulilor impuse de către autorități.

Totodată, au fost depistate  93 cazuri în care cetățenii nu au respectat regimul de autoizolare.

Ministerul Sănătății reiterează obligativitatea respectării regimului de autoizolare timp de 14 zile pentru:

-persoanele testate pozitiv cu forme ușoare ale bolii;

-persoanele contacți cu pacienți infectați;

-persoanele vindecate cu testul negativ după tratamentul infecției;

-cetățenii care au intrat pe teritoriul RM.

Rămâne în vigoare interzicerea activității parcurilor de distracție, locurilor de agrement, terenurilor de joacă în perioada stării de urgență în sănătate publică.

Citește și: Autoritățile îndeamnă cetățenii și agenții economici să respecte măsurile de protecție împotriva COVID-19: ”Chemăm la responsabilitate și conștientizare”

loading...

Comments are closed.