Avem cultură în Moldova! Top 10 muzee de la noi pe care trebuie să le vizitezi

muzee din republica moldova, muzeul de arta, muzeul de istorie, poze cu muzee din moldova, atractii turistice molodva, cultura din moldova

Moldovenii sunt oameni deștepți, și harnici. Au gusturi bune și se întrec la locuri vizitate, cărți citite și cunoștințe. Cultura este un factor important ce uneștre pe toți. Iar sub cultură, ca factor de bază al păstrării acesteia, sunt și muzeele. Și gradul de vizitare al lor.

Avem multe muzee în Moldova. Cu diferită tematică și diferiți oameni vizitatori. Bineînțeles cele mai multe sunt concentrate în Capitală, dar sunt și multe în diferite colțuri ale țării. Vă prezentăm 10 cele mai interesante și accesibile pentru a fi vizitate muzee din țară.

1. Muzeul Național de Istorie al Moldovei. Sau Muzeul cu Lupoaica. Cu 26 de ani în spate și 263.000 de exponate, cu 4 Secții de bază și alte cîteva direcții, acesta atrage pe toți deopotrivă: tineri, bătrîni, copii, maturi. Ai ce vedea aici: de la arheologie la istorie antica și mediaevală și tezaur.

2. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. De fapt, e cel mai vechi muzeu din Moldova, fiin fondat tocmai în 1889. În primul rînd, uimește prin stilul său: oriental și cu nuanțe asiatice. Apoi, doar aici ai ocazia să vezi un schelet întreg de Dinoterium Gigantisimus. Și ca adios, poți vedea și toate colecțiile geologice, paleontologice, zoologice, arheologice, etnografice și numismatice. Merită văzut!

3. Casa-muzeu Alexander Pușkin. Aici în 1820 s-a stabilit cu traiul pentru o perioadă de 3 ani marele scriitor Pușkin. Și aici a scris unele din memorabilele sale lucrări, ca: “Ţiganii”, “Şalul negru”, “Lui Ovidiu”, sau prima parte a celebrului roman în versuri “Evghenii Oneghin”. Areun stil aparte, completat de valoare locației.

4. Muzeul Meșteșugurilor din Moldova. În satul Ivancea din 1984 activează acest muzeu. Aici ai ocazia să vezi întreaga colecție de meșteșuguri tradiționale moldovenești. Arta brodăriei, ţesutul covoarelor moldovenesti, modul de creare a ceramicii, oalelor, piese din portul tradiţional al diferitor etnii din Moldova, colecție impresionantă de instrumente musicale naționale: toate le găsești aici. Deci și el merită admirat.

5. Muzeul de Istorie Militară. Pam pam. Se află în incinta Casei Centrale a Armatei. În mare parte dedicat iubitorilor de istorie militară, îndeosebi ce ține de al 2-lea război Mondial. Aici poți vedea vastă gamă de arme, aruncătoare de mine sau obiecte explozibile, piese de vestimentaţie militară, inclusiv uniforme sau căşti. De aici ieși altfel.


6. Muzeul ‘’Casa Bunicii’’. Îl găsești în satul Bisericani, comuna Cuhneşti, raionul Glodeni. Cam ceva asemănător, doar că sub numele de ‘’Casa Părintească’’ găsești și în satul Palanca. Dacă vrei să vezi o casă veche pe viu, cu toate obiceiurile ei de atunci, vii aici. Muzeul e situat în o casă de acest fel cu o tindă și 3 odăi. Aici poți vedea și Casa Mare, sau odaia unde se primeau înainte oaspeți. În plus, vezi pe viu cum se țesea înainte. Te poți primbla și cu trăsura sau vizita stîna din apropiere.

7. Muzeul literaturii române ,,M. Kogălniceanu,, din Chișinău. Înființat în 1965. Deci aici sunt adunate toate valorile culturale românești. În prezent patrimoniul numără peste 100.000 mii exemplare, inclusiv manuscrise, cărţi, periodice, artă plastică imprimări, fotografii şi obiecte rămase de la scriitori. Plus are și un bogat material documentar pentru studii, comunicări, analize.


8. Muzeul de Arheologie și Etnografie. Se află chiar în inima istorică a Capitalei. E fantastic, întrucît poți vedea cu ochii tăi evoluția unmanității, adică a stră-tră-stră-buneilor tăi în diferite perioade de dezvoltare (paleolitică, mezolitică, aramei şi pietrei, bronzului, fierului). Apoi, chiar și clădirea prezintă o construcție aparte, impresionantă.

9. Casa-muzeu Iona Zlotea, Sălcuța, Căușeni. Închinată Părintelui Ioan, care se spune că de la 14 ani făcea minuni, prorocea și prezicea. Deci muzeul prezintă amintirea acestui mare om.

10. Muzeul Național de Arte Plastice al Moldovei. Acesta ocupă clădirea fostului gimnaziu pentru fete. În present numără 30 000 unităţi expoziţionale, suprafaţa sălilor de expoziţie fiind de 800 m2. Aici vezi opera de artă medievală şi creaţie populară; artă basarabeană şi contemporană; artă rusă, vest europeană şi orientală, scenografie şi artă decorativ-aplicativă. Se merită de venit aici cel puțin pe jumate de zi.

Pe lîngă muzeele sus menționate, sunt și o lată serie de muzee, amplasate în diferite regiuni al e Moldovei, sau aparținînd unei localități anume, ca: Muzeul Serviciului Vamal, Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți. Muzeul Istoriei Neamului, Muzeul de Istorie și Etnografie din Orhei, Muzeul Cahul, Muzeului de Studiere a Ținutului din Bender, Muzeul Găgăuz de Istorie și Etnografie. Avem deci ce vizita toată vara înainte.Ne luăm frumos geanta în spate, și pornim la colindat lumea muzeelor. Care foarte ușor poate fi combinată cu o excursie, cu frigărui și distracție.

Sursă yupi.md

Total
0
Shares
Total
0
Share