Juristul Teodor Cârnaț, este unul din pretendențiila funcția de judecător la Curtea Constituțională. Noua guvernare declară că va pune accent pe integritate și oameni cu o imagine curată, iar judecând după articolele publicate în presă, Teodor Cârnaț nu ar trebui să facă parte din această categorie.
Astfel, în anul 2017, site-ul anticorupție.md a publicat o investigație, care viza membrii Consiliului Superior al Magistraturii, dintre care făcea parte și Teodor Cîrnaț. Conform acelei investigații, din momentul în care a fost ales în funcția de membru al CSM, Cârnaț a efectuat mai multe tranzacții cu proprietățile sale. Astfel, juristul a vândut două automobile pe care le deținea, contra sumei de 15.000 de lei, dar și una dintre case – cu 1,4 milioane de lei. În schimb, el a procurat o altă casă de 236 de m.p. cu 2,4 milioane de lei. Locuința este amplasată pe un teren de opt ari. În total, potrivit declarației de avere, membrul CSM are în proprietate șapte case.
Cu câteva luni mai târziu, dar tot în anul 2017, averea membrului CSM, Teodor Cârnaț, i-a interesat pe cei de la Ziarul de Gardă. Jurnaliștii au aflat că pretendentul la funcția de judecător la Curtea Constituțională, a cumpărat o casă într-un cartier de lux din Chișinău, fiind vecin cu fostul președinte al Curții Constituționale, Mihai Poalelungi și fostul judecător de la CC, Artur Reșetnicov. Juristul spune că a luat cu împrumut banii care nu i-au ajuns să cumpere noua casă.
Pe lângă noua casă, candidatul la funcţia de preşedinte al ANI deţine alte 4 imobile, două în cartierul Malina Mică din capitală, şi alte două pe str. Arhanghel Mihail. Primele două au suprafeţe cadastrale de 173 şi 128 m.p., fiind ridicate de familia Cârnaţ în 2005-2007, an în care casele şi terenul aferent au fost donate surorii sale Svetlana Minciună.
În 2011, printr-un alt contract de donaţie, bunurile au ajuns, din nou, în posesia lui Teodor Cârnaţ. Cele două imobile sunt, de fapt, două mini-blocuri locative, cu mai multe camere care sunt oferite în chirie. Celelalte imobile, de pe str. Arhanghel Mihail din centrul Capitalei, au suprafeţe înregistrate la Cadastru de 82 și, respectiv, 191 m.p., fiind ridicate în perioada 2012-2014. Conform declaraţiei de avere şi interese pentru anul 2016, Cârnaţ deţine, în total, 6 imobile în Chişinău, cinci dintre ele fiind date în chirie. Acesta precizează că a obţinut, în 2016, din această afacere, 326 mii de lei.
Teodor Cârnaţ declară că cele trei blocuri pe care le dă în chirie sunt proprietăţi legal dobândite în urma investiţiilor din bani proprii. „Personal am început să le construiesc din 2003. Ulterior casa care a fost construită lângă mall am dat-o în chirie companiei care a ridicat mall-ul, fiind foarte mulţumit de investiţia pe care am făcut-o acolo. Ulterior, banii pe care i-am luat din locaţiune i-am investit în căminul de pe str. Arhanghelul Mihail. Aceste proprietăţi au fost reflectate de fiecare dată în declaraţia de venit, sunt construite de mine de la zero şi au scopul de a presta servicii persoanelor nevoiaşe, care nu-şi permit să închirieze apartamente, dar îşi permit să închirieze o odaie care are wc şi baie.”
În anul 2017, acesta a candidat pentru funcția de șef la Autoritatea Națională de Integritate. Acumulând cele mai multe puncte la concurs, acesta a ajuns în fața poligrafului (detectorul de minciuni) pe care l-a picat. Imediat după acest lucru, juristul și-a depus demisia, spunând că deși nu a trecut poligraful, continuă să fie un om integru.