Social

Avertisment! A început sezonul intoxicațiilor cu harbuz

Pinterest LinkedIn Tumblr
Consumați cu grijă pepenii verzi, dacă nu vreți să ajungeți la spital cu intoxicație. Medicii îndeamnă consumatorii să-i cumpere doar din locuri autorizate. Unii agricultori spun că preferă să strângă roadă mai tîrziu decît să pun în pericol viața oamenilor. O echipă de reporteri au testat cîțiva pepeni verzi cu nitratometrul pentru a vedea dacă aceștia sunt sau nu periculoși pentru consum.
O simplă testare cu nitratometru arată că în majoritatea cazurilor nivelul de nitrați din pepenii verzi este ridicat. „În mod normal trebuie să aibă 60mg/kg noi avem un nivel de 90 mg/kg”, spune expertul.
 
„Din toate testele pe care le-am făcut în piață am avut diferite rezultate, majoritatea erau cu o depășire mică de 10, 20, 30 mg/kg ceea ce înseamnă că ei pot fi consumați dar într-o cantitate mai moderată. Coaja noi nu o consumăm și nu este periculoasă pentru noi de aceea un test mai calitativ se face anume în miez”, a declarat reporterul.
 
Specialiștii amintesc ca pepenele verde poate provoca intoxicații serioase, din cauza folosirii în exces a îngrășămintelor sintetice. „Practica pe care o avem în cadrul APC ne arată că la începutul sezonului de pepene verde sau harbuz cum spunem noi, este o perioadă cînd într-adevăr sunt foarte multe intoxicații. În aceste produse se acumulează o cantitate care este mai mare decît cantitatea normală de aceste substanțe, adică de nitrați, pesticide, erbicide”, spune Veaceskav Ciuhrii, șef-adjunct APC.
 

Un fermier care creste pepeni verzi de 8 ani spune ca intoxicațiile pot apărea din cauza că mulți agricultori nu cunosc tehnologiile de creștere a fructului sau folosesc chimicale interzise. „Depinde de preparate, sînt oameni care nu prea au bani și iau preparate ieftine și stropesc și deja acolo nu-i acea calitate gustativă”, Nicolae Iov, agricultor.

Conform ministerului Sănătății, săptămâna trecuta au fost înregistrate cel puțin 3 cazuri de intoxicație cu nitrați.

loading...

Comments are closed.