Social

Avertisment de la doctori: Consumul de ciorbă – una dintre cauzele aparției cancerului la stomac

Pinterest LinkedIn Tumblr

Anunt surprinzător al medicilor – specialiștii avertizează ca ciorba, unul dintre preperatele care nu lipsește de pe mesele moldovenilor, poate fi una dintre cauzele aparției cancerului la stomac.

500 de moldoveni află în fiecare an că suferă de această boală, care are printre cauze regimul alimentar dezordonat. În acest context, medicii susțin că un alt factor care determină aparția acestei maladii este consmul de ciorbă caldă. Fie ca este vorba de ciorbă de legume sau de perișoare, efectele asupra stomacului sunt devastatoare. Doctorii recomandă ca ciorba să fie scoasă din meniu. Mai mult, medicii moldoveni vor sa preia modelul japonez, potrivit căruia endoscopia să fie obligatorie pentru persoanele care au peste 30 de ani.

Diferența dintre ciorbă și supă

Spre deosebire de ciorba, supa traditională este o zeama clara, obtinuta din fierberea tuturor componentelor prezente in mod clasic intr-o ciorba – legume, leguminoase, carne – dar strecurate in finalul pregatirii si combinata ulterior cu un produs fainos – gris (galuste) sau paste fainoase (taietei), orez. O supă cu galuste de gris, taietei de faina sau orez are in compozitie o sursa de glucide care o fac nepotrivita ca si optiune pentru seara dar potrivita pentru pranz si, foarte important, nu necesita garnitura suplimentara de paine/ lipie/ focacia – care sunt alte surse glucidice.

O categorie speciala o reprezinta supele creme de legume (ex. cartof/ broccoli/ ciuperci/ linte/ mazare), care au o compozitie foarte densa, onctuoasa prin mixarea legumelor de baza cu amidon/ faina/ cartof si unt/ smantana. Supa crema de legume este, in functie de reteta de preparare, mai aproape din punct de vedere caloric de o ciorba – daca nu se foloseste pentru consistenta si cremozitate amidon sau faina sau unt, doar cantitati mici de cartof si multe leguminoase, sau mai aproape sau chiar depaseste caloric supa daca are in compozitie unt, smantana, faina sau amidon pentru ingrosare.

O supa crema de broccoli/ ciuperci poate fi o optiune pentru cina, iar cea de cartofi/ mazare/ linte ramane o optiune pentru pranz. In oricare dintre situatii se consuma fara garnitura de paine/ lipie/ focacia/ crutoane. Avem in aceste trei feluri de mancare alimente complexe cu un aport nutritional echilibrat si sunt optiuni corecte pentru oricare dintre mesele noastre principale.

 

loading...

Comments are closed.