Avertisment! Pregătiri de război în Transnistria

potential armat transnistria, armata transnistreana, problema transnistriei, separatism moldova, comisia unificata de control

Foială suspectă în jurul depozitului de arme din Cobasna. De câteva săptămâni bune în regiunea separatistă are loc o ciudată mișcare de blindate și tehnică militară, scrie jurnalistul Petru Bogatu într-un editorial pe Deschide.md

Blindate sub camuflaj

La mijlocul lunii iunie Chișinăul a atenționat Misiunea OSCE în Republica Moldova asupra deplasării neautorizate a unor mijloace de transport  ale trupelor ruse prin Zona de Securitate. Trei coloane de vehicule militare au fost văzute în apropierea depozitului de muniții din Cobasna.

Cele 40 de blindate și autocamioane de tip URAL, ZIL sau KAMAZ au fost escortate de miliția transnistreană. Pe cele mai multe dintre ele erau aplicate însemnele trupelor de pacificatori, chiar dacă unitățile de transport aparțin Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR). Cu alte cuvinte, s-a recurs la un camuflaj ilegal.

Somat să dea socoteală, Tiraspolul a negat orice implicare. Comandamentul GOTR s-a eschivat de la  comentarii pe această temă.

Doar șeful delegației ruse în Comisia Unificată de Control, Ilia Uvarov, a răspuns în doi peri că tehnica rusă a fost deplasată la depozitul de muniții de lângă Cobasna din rațiuni de securitate. Potrivit lui, în perioada desfășurării Campionatului Mondial de Fotbal există riscul unor atentate teroriste și de aceea ar fi nevoie de vigilență maximă.

S-a constatat că astfel au fost grav încălcate prevederile art. 4 din Acordul cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană de la 21.07.1992. Deși Misiunea OSCE a cerut delegației ruse să asigure revenirea efectivelor militare deplasate la locul dislocării lor obișnuite sub controlul mecanismelor legale de pacificare, GOTR nu s-a conformat. Din contră.

În zilele următoare mișcările de blindate și tehnică militară s-au întețit. Ele nu contenesc nici astăzi și nu au, desigur, nici în clin nici în mânecă nici cu fotbalul, nici cu măsurile antiterorism.

Într-o direcție necunoscută

La începutul lunii iulie, președintele Parlamentului Andrian Candu, după reîntoarcerea din SUA, a declarat că rușii transportă ilegal armele din depozitul de la Cobasna într-o direcție necunoscută. El a precizat că Moscova refuză să ofere vreo informație în legătură cu acest subiect, fapt ce constituie deja un atentat la siguranța națională a Republicii Moldova.

Ce se întâmplă? Se pare că rușii au purces la dezactivarea vetustelor arsenale sovietice. Există indicii că acest fapt este confirmat de sateliții americani de supraveghere.

De ce Moscova golește depozitul transnistrean de la hotarul cu Ucraina? Oricum ai da-o, operațiunea de evacuare a 20 de mii de tone de arme și muniții este pe cât de costisitoare, pe atât de dificilă. Trebuie să existe motive foarte serioase ca rușii să-și permită acest lux.

După toate probabilitățile, Rusia mută munițiile în noile arsenale secrete, construite recent în regiunea separatistă.  Se pare că excesul de exerciții militare din stânga Nistrului din ultimul timp a fost folosit de GOTR pentru a distrage atenția de la săparea discretă a unor buncăre pentru depozitarea armelor și a echipamentului de la Cobasna.

Un Cernobâl la Nistru

Dar de ce toate acestea? Nu-i exclus că se încearcă recuperarea munițiilor  uzate. Cum trupele ruse nu au posibilitatea să aducă noi arme în Transnistria, Moscova caută soluții să le utilizeze pe  cele vechi.

Motivul esențial însă pentru care armele sunt cărate în noile arsenale secrete este vulnerabilitatea vechiului depozit de la Cobasna. Anterior mass-media internațională a scris că acolo se păstrează și așa-zisele bombe nucleare murdare. Păzit de circa 1 000 de santinele ruse, acesta este la ora actuală un uriaș focar de risc. Un fel de Cernobîl la Nistru.

Acum un deceniu și ceva am asistat, împreună cu alți colegi din mass-media, la o ședință convocată de președintele Voronin în cadrul căreia s-a dezbătut pericolul pe care îl comportă depozitul din Cobasna. Specialiștii de la Academia de Științe au avertizat că o eventuală aruncare în aer a acestuia ar provoca un dezastru ecologic și uman nu doar în regiunea separatistă, ci și pe malul drept al Nistrului. Ar fi afectată, bineînțeles, și Ucraina.

Totuși, Rusia nu a fost de acord să dezafecteze depozitul. Și asta în ciuda faptului că unele țări și organizații occidentale s-au oferit să subvenționeze lichidarea armelor și echipamentului din stocuri.

În anii 1990, Moscova un timp părea dispusă să scape de depozitul militar. Elțîn a acceptat o monitorizare internațională a situației de acolo. S-au distrus vreo 300 de tancuri și blindate, circa 20 de tone de muniții fuseseră evacuate. Cam atât.

Acum două decenii însă Kremlinul a interzis inspecțiile internaționale de la Cobasna. A fost oprit de asemenea procesul de lichidare și retragere a munițiilor sub pretextul unei posibile „agresiuni moldovenești” împotriva autoproclamatei republici nistrene.

Nimic nu mai stă în calea războiului

Iată însă că, după 20 de ani, Rusia schimbă macazul. Se arată iar preocupată de depozitul de la Cobasna. Ce o deranjează? Ce o face să se pună în mișcare?

Există o singură explicație. Moscovei îi este teamă în prezent de o posibilă detonație a depozitului. Dar de ce anume acum? Amenință cineva Transnistria? Nu, desigur?  Și atunci, ce-i obligă pe ruși să se pună-n gardă? Doar propriile lor planuri.

Se vede că Moscova astăzi nu exclude lansarea unor atacuri armate împotriva Ucrainei sau Republicii Moldova. Având în vedere că războiul din Donbass nu contenește, rușii ar putea oricând să se folosească de forța lor militară din regiunea separatistă.

Însă în cazul dezlănțuirii unui nou conflict armat la Nistru, ținta cea mai vizibilă și, totodată, cea mai accesibilă ar fi depozitul de la Cobasna. Acesta ar putea fi aruncat în aer de ucraineni, de exemplu, chiar în primele ore ale ostilităților.

Or explodarea vechilor arsenale, după cum am spus, ar putea provoca pierderi grele în Transnistria, inducând panică și haos în mijlocul populației civile. Asta ar pune în mare dificultate contingentul militar rus.

Iată de ce Moscova își ia acum măsuri de precauție. Golește vechiul depozit și ascunde munițiile în buncăre secrete.

Când se va încheia dezactivarea depozitului de la Cobasna, nimic nu va mai sta în calea dezlănțuiri unui nou război. În timp ce Chișinăul se consumă în lupte intestine, Kremlinul îi pune pistolul la tâmplă.

Autoritățile moldovene trebuie să sune alarma.  Nu-i destul  să se plângă doar că ceva se întâmplă în Transnistria. Urmează să fie sensibilizați aliații occidentali. Lucrurile iau o turnură foarte periculoasă.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share