Externe

Avertismentul lui Macron: „UE riscă destrămarea”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Într-un interviu acordat cotidianului britanic Financial Times, liderul de la Paris a declarat că nu există altă opţiune în afară de crearea unui fond european care să poată “emite obligaţiuni pentru datorii comune prin garanţii comune” în scopul finanţării statelor membre în funcţie de necesităţi, nu de dimensiunea economiilor.

Ideea este refuzată de Germania şi Olanda.

“Dacă nu putem face acest lucru acum, eu vă spun că populiştii vor câştiga – astăzi, mâine, poimâine – în Italia, Spania, poate şi în Franţa şi în alte părţi. Eu cred că UE este un proiect politic. Dacă este un proiect politic, factorul uman este prioritatea şi intră în joc noţiuni de solidaritate. Economia urmează direcţia şi să nu uităm că economia este o ştiinţă morală”, argumentează Emmanuel Macron.

Franţa pledează pentru constituirea unui fond comun de circa 400 de miliarde de euro, în plus faţă de asistenţa financiară de urgenţă oferită deja de Banca Centrală Europeană şi de alte instituţii UE pentru atenuarea efectelor crizei generate de restricţiile antiepidemice, transmite europafm.ro.

Iniţiativa este susţinută de Italia, Spania şi alte state din zona euro, dar Germania, Olanda şi alte ţări nordice se opun vehement mutualizării datoriilor, argumentând că propriii contribuabili ar deveni responsabili pentru creditele contractate de alte ţări.

Liderii ţărilor şi instituţiilor UE se vor reuni săptămâna viitoare, prin videoconferinţă, pentru a discuta despre un astfel de plan şi despre alte instrumente de urgenţă.

loading...

Comments are closed.