Social

Avertismentul pompierilor: Niciodată să nu lasați sticla cu apa în mașină! Iată de ce

Pinterest LinkedIn Tumblr

Sa lasi o sticla cu apa in masina poate suna inofensiv, dar intr-o zi fierbinte de vara, plasticul poate actiona ca o lentila, concentrand lumina intr-un impuls cu energie ridicata care poate fi suficient de intens pentru a arde materiale precum tapiteria scaunelor.

Principiul este acelasi ca jocul acela din generala in care cu ajutorul unei lupe se putea arde o bucata de hartie. „Sticla cu apa actioneaza precum o lentila care concentreaza lumina care vine prin parbriz”, mentioneaza un pompier. 
 
Lumina este alcatuita din numerosi fotoni, care sunt particule subatomice care traverseaza pe o traiectorie dreapta. Lentilele ochelarilor si microscoapelor directioneaza fotonii pentru a converge intr-un punct: „Poti folosi asta pentru a vedea ceva mai bine. Sau poti concentra multa lumina intr-un punct foarte mic si poti concentra acea energie, iar aceasta poate cauza arderi si topiri”.
 
Ce a fost surprinzator in acest caz demonstrat de experimentele cercetatorilor este ca lumina, desi trece prin parbrizul masinii, este in continuare suficient de intensa pentru a trece prin sticla si a cauza arderi: „In mod obisnuit, ar fi mai rau intr-o zi caniculara sau daca geamurile usilor ar fi jos, intrucat sticla filtreaza lumina”, a explicat pompierul. 
loading...

Comments are closed.