Alte știri

Avion deturnat la Minsk: Şeful NATO acuză Belarusul şi cere eliberarea jurnalistului Roman Protasevici

Pinterest LinkedIn Tumblr

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat marţi Belarusul pentru că a forţat aterizarea unui avion de pasageri ce efectua un zbor Atena-Vilnius, cerând o anchetă internaţională urgentă şi eliberarea jurnalistului de opoziţie Roman Protasevici, informează agerpres.ro

”Aceasta reprezintă o deturnare de către stat şi arată modul în care regimul de la Minsk atacă drepturile democratice fundamentale şi sancţionează libertatea de exprimare şi media independente. Trebuie să existe o anchetă internaţională urgentă. Iar Roman Protasevici şi partenera sa Sofia Sapega trebuie să fie eliberaţi imediat”, a subliniat Stoltenberg într-o declaraţie video.

El a salutat totodată noile sancţiuni impuse de Uniunea Europeană contra regimului de la Minsk.

”Salut măsurile adiţionale convenite de Uniunea Europeană. Aterizarea forţată a unui avion de pasageri de către Belarus a fost periculoasă şi inacceptabilă”, a mai afirmat Jens Stoltenberg, după o întrevedere cu şefa guvernului eston, Kaja Kallas.

Liderii statelor UE au adoptat un nou set de sancţiuni contra regimului din Belarus, blocul comunitar anunţând şi închiderea spaţiului său aerian pentru Belarus.

Înaintea adoptării noului pachet de sancţiuni, UE înscrisese 88 de membri ai regimului de la Minsk, inclusiv pe Lukaşenko, şi şapte entităţi pe ”lista sa neagră”.

Roman Protasevici, un jurnalist de opoziţie în vârstă de 26 de ani, şi partenera sa Sofia Sapega se aflau duminică la bordul unui avion Boeing al companiei Ryanair care efectua un zbor între Grecia şi Lituania, ţări membre ale NATO şi UE. Autorităţile belaruse au semnalat o falsă alertă cu bombă pentru a forţa avionul să aterizeze la Minsk, unde l-au arestat pe Protasevici.

loading...

Comments are closed.