Avocat din Marea Britanie: “Adevărații beneficiari ai fraudei bancare sunt Filat și Platon”

furtul miliardului, raportul kroll, platon miliard, raiderul numarul 1, filat miliard, platon arestat, filat arestat, avocat britanic shor, ilan shor miliard

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, cunoscut drept „raiderul Nr.1 al spațiului CSI” și fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și trafic de influență sunt principalii beneficiari ai jafului bancar din Republica Moldova, potrivit unui raport de alternativă realizat de renumita companie internațională Quintel Intelligence și de cunoscutul avocat regal britanic, James Ramsden, care îl apără în instanță pe primarul de Orhei, Ilan Șor. Aceștia au prezentat principalele constatări ale raportului într-o conferință de presă organizată la Chișinău.

Rapoartele companiei Kroll, publicate în Republica Moldova și luate de societate ca un adevăr de netăgăduit, nu sunt bazate pe informații veridice, iar compania autoare nu a luat în considerație  un șir de dovezi, constată avocatul James Ramsden. În realitate, principalii beneficiari ai jafului sunt Filat și Platon, a declarat acesta, informează hotnews.

„Rapoartele sunt focusate aproape în întregime pe presupusa, dar neîntemeiata vină a lui Ilan Șor, ignorându-se sentințele lui Filat și Platon. Iar dovezile arată că ei sunt adevărații vinovați și beneficiari ai fraudei. Kroll a ignorat dovezile prezentate de procuratură și a adoptat, fără întrebări sau analize, ceea ce BNM a afirmat ca fiind adevărat”, a accentuat avocatul britanic.

Ca un argument al concluziilor raportului de alternativă, James Ramsden a menționat faptul că autoritățile așa și nu au returnat banii furați din bănci. „Dacă concluziile din Kroll sunt corecte de ce nu au fost  întreprinse acțiuni pentru a lua banii de la Ilan Șor? Din câte cunoaștem nicio acțiune pentru a întoarce acești bani, a-i confisca de la cineva, nu a fost întreprinsă”, a mai spus avocatul regal.

Mai mult, avocatul a sugerat că chiar și Banca Națională ar fi avut anumite nemulțumiri față de rezultatul activității companiei Kroll. „Știm că Kroll a avut anumite probleme în negocierile cu BNM atunci când a fost vorba de condițiile și termenul de returnare a banilor, deoarece în urma acestui raport nu se preconizează returnarea unor sume semnificative”, a declarat el.

Amintim că Ilan Șor a acționat la Curtea Suprem de la Londra compania Kroll, după ce aceasta în rapoartele sale l-a prezentat pe Ilan Șor drept principal beneficiar al fraudei bancare din 2014, fără a prezenta probe. Avocatul regal britanic susține că există suficiente bănuieli rezonabile pentru a considera că Kroll și-a depășit atribuțiile. „Bazându-mă pe legislația europeană și britanică, orice companie care folosește date cu caracter personal poartă responsabilitate în fața legii pentru a asigura că această informație să nu ajungă în public. În ultimul timp există o creștere a tendinței de a face publice informații prezentate ca un adevăr, dar care reprezintă doar opinia celui care a plătit ca informația să fie publicată. Dacă este și cazul acesta, atunci plângerea lui Șor este perfect motivată și poate avea câștig de cauză atât în instanțele naționale și internaționale”, a declarat James Ramsden.

Recent, Ilan Șor a dezvăluit într-un interviu televizat să mituiască Kroll ca să nu figureze în rapoartele sale privind devalizările din sistemul bancar, dar el a refuzat. Cel care i-a propus să dea mită a fost controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care, se pare că a plătit această „taxă”, astfel încât numele său nu figurează în rapoarte.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share