Avocații Partidului „ȘOR” au cerut, în cadrul ședinței de astăzi a Curții Constituționale, sistarea procesului de examinare a sesizării Guvernului PAS privind verificarea constituționalității formațiunii. Potrivit avocatului Aureliu Colenco, această sesizare nu ține de competența Curții Constituționale. La rândul lor, magistrații Curții au respins demersul apărătorilor Partidului „ȘOR”.
„Guvernul nu admite că Partidul „ȘOR” s-a constituit și activează în scopul atentării la valorile constituționale, fapt ce explică de ce această sesizare nu ține de competența CC. În textul sesizării, Guvernul s-a referit la statutul Partidului „ȘOR”, care prevede că această formațiune militează pentru statutul de drept, respectarea Constituției și a legilor țării. Nu negăm că atribuția constituționalității unui partid aparține Înaltei Curți, dar problema abordată de autorul sesizării nu poate forma obiectul unei cauze de neconstituționalitate a unui partid. Argumentele Guvernului se referă doar la unele pretinse încălcări care, eventual, ar genera răspunderea contravențională, penală și electorală. Aceste pretinse abateri nu intră în domeniul de examinare a Curții Constituționale. Instituția hotărăște chestiuni care au ca obiect constituționalitatea unui partid. Pentru ca Înalta Curte să poată efectua un astfel de control de constituționalitate, autorul sesizării ar trebui să se refere la scopul creării și activității unui partid politic și valorile pentru care acesta militează, conform Constituției. Considerăm că abordarea Guvernului este total inadmisibilă și afectează integritatea procesului constituțional în care suntem atrași”, a menționat Colenco.
De asemenea, avocatul Partidului „ȘOR” susține că prin sesizarea Guvernului depusă la Curte se urmăresc alte scopuri.
„Un observator independent, care ar privi acest proces și ar analiza așa-numitele probe ale autorului sesizării, ar crede că, de fapt, se cere condamnarea penală a membrilor de partid, excluderea din alegeri a unui concurent electoral local, limitarea dreptului la libera exprimare etc. Altfel spus, se înțelege orice, numai nu o problemă de control a constituționalității”, a precizat avocatul Aureliu Colenco.
La ședința Curții Constituționale participă și vicepreședintele Partidului „ȘOR”, Marina Tauber.
Magistrații Curții Constituționale au început miercuri examinarea sesizării Guvernului prin care s-a solicitat verificarea constituționalității Partidului „ȘOR”. Mai exact, guvernarea PAS, în frunte cu Maia Sandu, urmăresc scoaterea Partidului „ȘOR” în afara legii și interzicerea activității formațiunii lui Ilan Șor.
Comunicat de presă