Politic

Avocații lui Șor au fost amendați, iar fugarul a primit un apărător din oficiu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ședința de judecată în dosarul lui Ilan Șor, deputatul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, de la Curtea de Apel Chișinău programată pentru marți, 19 octombrie, a fost amânată. De această dată motivul este faptul că niciunul dintre cei trei avocați ai lui Șor nu s-au prezentat la ședință, informează zdg.md

În context, Completul de judecători format din magistrații Ion Bulhac, judecător-raportor pe caz, Silvia Gîrbu și Marcel Juganari care examinează dosarul în instanța de apel a decis amendarea avocaților plătiți de Șor – Iulian Balan, Denis Calaida și Aureliu Colenco cu câte o mie de lei și dispunerea unui apărător din oficiu pentru Șor începând cu următoarea ședință programată pe acest dosar.

Solicitată de ZdG procurorul de caz Mariana Botezatu a menționat că prin neprezentarea la ședințele de judecată apărătorii lui Șor tergiversează examinarea cauzei penale, cerând în acest sens ca în privința celor trei să fie aplicată amenda judiciară și respectiv lui Șor să-i fie oferit un avocat de stat.

„Atâta timp cât nu cunoaște nici judecătorul și nici acuzatorul de stat dacă vor veni eventual cei trei avocați la ședință și pentru a exclude astfel de situații s-a decis prezentarea în interesul lui Ilan Șor inclusiv și un apărător garantat de stat. Motivul amânării ședinței de astăzi a fost exclusiv faptul neprezentării apărătorilor aleși în interesul inculpatului Ilan Șor. Unul dintre apărători nu a indicat niciun motiv de ce nu s-a prezentat, iar alți doi au indicat că se află în examinarea unui arest preventiv, ambii fiind implicați în această ședință. Dânșii au acționat cu rea credință. În cazul dat noi considerăm că este rea intenția apărătorilor aleși cu scopul de a tergiversa examinarea cauzei penale. Am solicitat aplicarea amenzii de 20 de unități convenționale pentru fiecare apărător ales. Încheierea poate fi contestată la CSJ. Începând cu ședința următoare apărătorul de stat se va prezenta la fiecare ședință în cazul lui Șor”, a declarat Mariana Botezatu.

Într-un comentariu pentru ZdG, Denis Calaida, unul dintre apărătorii lui Ilan Șor a menționat că decizia magistraților de-ai amenda este „neîntemeiată și ilegală” și că o vor ataca în instanța superioară.

„Am înțeles că am fost amendați și considerăm că această Încheiere este una neîntemeiată și ilegală. Instanța a fost informată că suntem antrenați într-un alt proces, un proces care are prioritate deoarece este vorba despre arestul unei persoane. Decizia de astăzi confirmă că justiția justiția devine subiectivă ori judecătorii urmează obiectiv să examineze cauza și să vadă că prioritate au dosarele care au tangența când persoana este în stare de arest și se încalcă dreptul la libertate. Noi ca avocați am considerat că urmează să apărăm persoana respectivă. Am dorit să fim prezenți, dar dosarul s-a prelungit cam mult și nu am reușit fizic. Noi am informat instanța prin e-mail că nu reușim să ajungem la ședința de judecată. Vom contesta cu recurs la CSJ încheierea Curții de Apel pentru că este una abuzivă și asta nu trebuie tolerat pentru că noi am informat instanța că nu reușim să ajungem”, a declarat Denis Calaida, unul dintre apărătorii lui Ilan Șor.

De la strămutarea dosarului lui Șor de la Curtea de Apel (CA) Cahul la Curtea de Apel (CA) Chișinău, au fost desfășurate patru ședințe, toate însă fiind anulate.

loading...

Comments are closed.