Avocatul Poporului nu știe care este numărul persoanelor vulnerabile din Republica Moldova

Avocatul Poporului nu știe care este numărul persoanelor vulnerabile din Republica Moldova. În timpul audierilor Raportului cu privire la respectarea drepturilor omului, deputatul PSRM, Adela Răileanu, l-a întrebat pe Ceslav Panico câți cetățeni din țară sunt încadrați în categoria persoanelor vulnerabile, mai ales că documentul are un capitol separat cu privire la rata de sărăcie a populației.

”Stimate domnul Panico, vreau opinia Dumneavoastră personală, câți cetățeni avem astăzi în Republica Moldova care s-ar încadra în termenul persoane vulnerabile?”, a întrebat deputatul.
Întrebarea l-a blocat pe ombudsman, care a dat un răspuns plin de bâlbe.

”Chiar nu pot să dau o cifră. Dar ași spune ce categorii ar putea fi: persoane cu venituri mici, cu dizabilități… Chiar nu am o cifră. Putem să deschidem Biroul Național de Statistică, probabil acolo sunt mai bine cifrele. Pot să revin la întrebarea Dumneavoastră ulterior pentru a avea un răspuns mai amplu”, a spus Panico.

Conform Raportului cu privire la drepturile omului, în pofida măsurilor întreprinse de stat, rata sărăciei absolute în Republica Moldova rămâne a fi înaltă. În anul 2020, aceasta era de 26,8%, înregistrând o creştere cu 1,6% faţă de situaţia din anul precedent, iar 10,8% din populaţie se află sub pragul sărăciei extreme. De sărăcie suferă majoritatea persoanelor cu dizabilități şi alţi beneficiari ai alocaţiilor sociale, precum şi 11,3% din copii, faţă de 10,8% din total populaţie.

Avocatul Poporului consideră că sunt necesare măsuri suplimentare, atât pe termen mediu, cât şi pe termen lung, orientate spre asigurarea protecţiei sociale şi susţinerea eficientă a grupurilor vulnerabile, în contextul creşterii continue a tarifelor la resursele energetice şi pentru serviciile comunale, a preţurilor la produsele alimentare şi la cele de consum.

Total
0
Shares
Total
0
Share