Avocatul Poporului semnalează faptul că persoanelor care se tratează la domiciliu de Sars-COV-2 li se încalcă dreptul la viață și sănătate

Avocatul Poporului semnalează faptul că persoanelor care se tratează la domiciliu de Sars-COV-2 li se încalcă dreptul la viață și sănătate și recomandă Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) întreprinderea unor acțiuni urgente pentru asigurarea respectării dreptului la viață și la sănătate a categoriei vizate de persoane, scrie bizlaw.md

Avocatul Poporului consideră că bolnavii de Covid-19 care se tratează la domiciliu nu beneficiază de asistența necesară din partea autorităților de resort ceea ce implică riscuri de încălcare a drepturilor fundamentale, în special a drepturilor la viață și sănătate a categoriei vizate de persoane.

Problema a ajuns în vizorul Ombudsmanului după numeroase adresări, mesaje pe rețelele de socializare și în presă privind nemulțumirea persoanelor în legătură cu faptul că tratamentul la domiciliu, inclusiv post-COVID-19, deși costisitor, nu este acoperit din contul asigurărilor medicale obligatorii. De asemenea, oamenii au semnalat existența unui deficit acut de medicamente necesare în farmaciile din țară pentru tratarea la domiciliu, dar și faptul că prețurile sunt majorate artificial.

Potrivit Ombudsman-ului, acest lucru se întâmplă în condițiile în care numărul paturilor spitalicești disponibile la nivel național scade în mod dramatic, fiind în creștere numărul pacienților cu forme medii și chiar medii-grave ale bolii care se tratează la domiciliu.

Avocatul Poporului mai menționează că atât medicii de familie, cât și pacienții sunt îngrijorați în legătură cu lipsa clarității privind tactica tratamentului la domiciliu a pacienților în stări medii sau medii-grave. Nu există anumite linii directorii protocoale/ recomandări unificate, medicii de familie propun diferite scheme, care se contrazic între ele, ceea ce provoacă neîncredere și neliniște în rândul pacienților.

Potrivit instituției, din cauza abordării haotice a tratamentului la domiciliu, multe persoane infectate cu Covid-19 apelează la scheme de tratament de pe rețele de socializare sau din alte surse incerte.

În acest mod, în opinia Avocatului Poporului, este încălcat dreptul pacientului la informare corectă, calitate și siguranță în sănătate.

Ombudsmanul consideră că situația descrisă impune întreprinderea unor acțiuni urgente din partea autorităților pentru asigurarea respectării dreptului la viață și la sănătate a persoanelor infectate cu Sars-COV-2 care se tratează la domiciliu.

Avocatul Poporului subliniază că Lega Supremă a țării, garantând dreptul la ocrotirea sănătății prin articolul art.36, impune autorităților publice misiunea de a reglementa principalele domenii și aspecte ale realizării acestui drept. În același timp, OMS stipulează obligația statului de a asigura ca serviciile de sănătate să fie disponibile, accesibile, acceptabile și calitative.

În acest context, Avocatul Poporului a recomandat MSMPS emiterea cât mai urgentă a unui document (recomandări/protocol clinic) destinat medicilor de familie pentru standardizarea tratamentului la domiciliu pentru persoanele bolnave de Covid-19 cu diferite forme (medii și grave).

Ombudsmanul mai solicită elaborarea unui algoritm care ar oferi accesul echitabil la investigațiile necesare (de laborator și imagistice) persoanelor cu Covid-19 aflate în tratament la domiciliu (cu acoperirea medicației de Asigurarea Obligatorie de Asistență Medicală), pentru a le fi indicat un tratament calitativ conform necesităților de sănătate.

Avocatul Poporului propune de asemenea includerea medicamentelor indicate în tratamentul la domiciliu a diferitor forme ale infecției Covid-19, precum și a celor necesare pentru reabilitarea post-Covid în Lista medicamentelor compensate din Programul Unic al Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală.

În document se mai recomandă MSMPS ca în comun cu Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale să asigure accesul populației la medicamentele necesare, să realizeze monitorizarea și analiza prețurilor pentru medicamentele indicate în tratamentul diferitor forme de Covid-19, cu stabilirea unor limite în majorarea acestora în farmacii.

Total
0
Shares
Total
0
Share