Avocatul Poporului solicită Mitropoliei Moldovei să îşi retragă solicitarea către autorităţi şi aminteşte că şi organizaţiile religioase ar trebui să se supună legilor democratice

Avocatul Poporului este îngrijorat de poziţia adoptată de către Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 şi „solicitările avansate” în acest context către autorităţi.

Este vorba despre adresarea către conducerea ţării, în care Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove solicită să nu se impună obligativitatea vaccinării contra COVID-19, deoarece aceasta ar fi „o cale prin care sistemul antihristic mondialist doreşte să introducă în corpurile oamenilor microcipuri cu ajutorul cărora să-i poată controla, prin intermediul tehnologiei 5G.”

Avocatul Poporului este nedumerit de această iniţiativă a conducerii Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, având în vedere că adresarea vine la etapa în care virusul COVID-19 continuă să facă ravagii în toată lumea, iar situaţia epidemiologică din Republica Moldova mai rămâne a fi una destul de complicată.

Mai mult, în pofida eforturilor insistente ale savanţilor din cele mai dezvoltate state, un vaccin antiCovid-19 ar putea fi elaborat, potrivit celui mai optimist scenariu, abia spre sfârşitul anului curent, se spune în cadrul unui comunicat al Oficiului Avocatului Poporului.

Ombudsmanul aminteşte de faptul că, potrivit art.31 din Constituţie, cultele religioase sunt autonome, separate de stat si se bucura de sprijinul acestuia, prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, spitale, penitenciare, aziluri si orfelinate.

„Într-un stat democratic este garantat dreptul la libertatea conştiinţei şi a gândirii. Cu toate acestea, democraţia nu poate accepta încălcarea demnităţii umane şi a drepturilor omului în numele unei credinţe. Organizaţiile religioase, formate din cetăţeni, ar trebui să se supună legilor democratice.

Orice încălcare a ordinii publice sau a democraţiei trebuie sancţionată. Practica religioasă este limitată de dreptul democratic, adică de drepturile omului. Credincioşii trebuie, la rândul lor, să fie conştienţi că nicio dogmă religioasă de niciun fel nu ar trebui să contrazică vreodată valorile umanismului care stau la baza structurii legale şi sociale a democraţiei.

Or, atât restricţiile introduse de către autorităţi privind oficierea serviciilor divine şi a altor manifestări tradiţionale religioase, precum şi acţiunile care sunt şi vor fi întreprinse pentru protejarea securităţii şi sănătăţii publice au ca obiectiv tocmai asigurarea unor drepturi ale omului – la sănătate şi la viaţă”, spune Ombudsmanul.

În comunicat se mai spune că în jurisprudenţa sa Curtea Europeană a statuat, cu valoare de principiu, că dreptul la libertatea religioasă, aşa cum este el înţeles de Convenţie (art.9), exclude orice apreciere din partea statului a legitimităţii modalităţilor în care acestea se exprimă, ceea ce în mod deductiv ţine de responsabilitatea cultelor religioase de a nu se expune asupra modalităţii de gestionare a dreptului la sănătate protejat si garantat de stat, inclusiv cu privire la vaccinare etc. Orice ingerinţă, trebuie să fie justificativă, în caz contrar se consideră a fi o imixtiune cu rea credinţă.

În consecinţă, Avocatul Poporului cheamă conducerea Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove şă-şi retragă cererea vizată către autorităţi şi să se abţină de la alte mesaje care ar putea avea un efect dăunător pentru sănătatea publică, pacea civică şi drepturile omului.

Mitropolia Moldovei s-a adresat din nou autorităţilor. Se cere să nu fie permisă implantarea cipurilor în oameni aşa cum ar dori Bill Gates.

Citește și: ULTIMA ORĂ // BAC-ul 2020 a fost ANULAT. Hotărârea este definitivă

Total
0
Shares
Total
0
Share