Avocatul Poporului va beneficia de mai multe garanții

 

În cadrul ședinței plenare de astăzi, au fost adoptate MODIFICĂRI la Legea cu privire la Avocatul Poporului. Acestea au scopul de a consolida și de a oferi o serie de garanții, pentru a eficientiza activitatea instituției Ombudusmanului.

Deputații au votat pentru acordarea imunității Avocatului Poporului. Astfel, acesta nu va putea fi reținut, arestat sau percheziționat fără acordul Parlamentului, iar adjuncții – fără informarea prealabilă a Legislativului. Totuși, în caz de infracțiune flagrantă, acordul Parlamentului nu este necesar.

De asemenea, a fost modificată procedura de selectare, numire și revocare din funcție a Avocatului Poporului. Mai exact, în plenul Parlamentului vor fi propuși toți candidații care au promovat concursul desfășurat de Parlament, nu doar două persoane, cum se întâmpla până în prezent. De asemenea, demiterea Avocatului Poporului va fi posibilă doar după audierea acestuia în plenul Parlamentului.

Totodată, au fost extinse competențele Avocatului Poporului. Acesta va examina și cererile depuse de persoanele juridice, nu doar cele ale persoanelor fizice.

Menționam că funcționarea instituției Ombudsmanului în Republica Moldova este reprezentată de activitatea Avocatului Poporului cu competențe generale și a Avocatului poporului pentru drepturile copilului.

Proiectul de lege a fost votat, în a doua lectură, de 56 de deputați și se regăsește în Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Total
0
Shares
Total
0
Share