Azerbaidjanul a restricționat temporar importul produselor din carne de pasăre și ouă din două raioane din Republica Moldova

Azerbaidjanul a restricționat temporar importul produselor din carne de pasăre și ouă din raioanele Rîșcani și Dubăsari, a anunțat Agenția de Securitate Alimentară din această țară. Decizia a fost luată din cauza multiplelor focare de gripă aviară confirmate pe teritoriul Republicii Moldova.

Azerbaidjanul a restricționat importul de ouă, păsări vii, carne, dar și produse din carne de la fermele din Rîșcani și Dubăsari. Această măsură este temporară, iar interdicția are la bază datele Organizației mondiale pentru sănătate animală privind depistarea gripei aviare și a febrei aftoase.

Precizăm că, recent, în Republica Moldova au fost înregistrate mai multe focare de gripă aviară în raioanele Șoldănești, Dubăsari, Rîșcani și Soroca, informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Potrivit ANSA, au fost întrunite în regim de urgență comisii pentru a aproba măsuri de combatere și eradicare a focarelor.

Astfel, au fost instituite zone de protecție de 3 kilometri și de supraveghere de 10 kilometri, unde medicii veterinari evaluează starea de sănătate a efectivelor de păsări.

Totodată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să anunțe personalul veterinar la observarea primelor semne de îmbolnăvire a acestora.

Autoritățile recomandă spălatul cât mai des pe mâini cu apă și săpun, înainte de prepararea hranei, după contactul cu păsările, dezinfectarea cu alcool sanitar. De asemenea, copiii trebuie supravegheați, pentru a nu atinge păsările moarte sau bolnave. Carnea de pasăre, ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70 de grade.

Total
0
Shares
Total
0
Share