Azerbaidjanul anunță începerea „măsurilor locale antiteroriste” în Karabah. Ce presupun acestea

Azerbaidjanul a demarat „activități locale antiteroriste” în regiunea separatistă populată de etnici armeni Nagorno-Karabah, a anunțat marți Ministerul azer al Apărării, pentru a „suprima provocările la scară largă” și a alunga ceea ce spunea că sunt trupe armene, scrie Radiomoldova.md

„Ca parte a măsurilor, pozițiile de pe linia frontului și vechile punctele de tragere ale unităților forțelor armate ale Armeniei, precum și mijloacele de luptă și instalațiile militare sunt incapacitate cu arme de înaltă precizie”, se menționează într-un comunicat.

Un alt scop declarat este „restabilirea ordinii constituționale”.

Armata azeră mai susține că „odată cu utilizarea armelor de înaltă precizie pe linia frontului și în profunzime, pozițiile formațiunilor forțelor armate armene”, punctele de tragere și instalațiile militare sunt dezactivate.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a mai declarat că a informat comandamentul trupelor de menținere a păcii ruși și conducerea centrului comun de monitorizare turco-rus despre „activitățile desfășurate”.

Autoritățile de la Baku au anunțat marți că patru ofițeri de poliție azeri și doi civili au murit în exploziile unor mine, în Nagorno Karabah. Azerbaidjanul i-a acuzat pe separatiștii armeni din regiunea în litigiu că au comis acest act de „terorism”.

Potrivit serviciilor de securitate azere, citate de media internaționale, victimele au trecut cu mașinile peste mine instalate pe un drum care leagă Șușa și Fizuli, două orașe din Nagorno Karabah aflate sub control azer.

Numai în septembrie 2022, în luptele de la granița oficială dintre Armenia și Azerbaidjan au murit circa 280 de oameni. Aceste lupte au fost cele mai intense de la războiul purtat în 2020 pentru controlul regiunii asupra Nagorno-Karabah și soldat cu 6.500 de morți și cu înfrângerea categorică a armenilor.

Conflictul datează încă din ultimii ani 80, din epoca sovietică, și a fost considerat un preludiu al destrămării URSS și sfârșitul mitului despre armonia dintre etniile înglobate forțat de aceasta. Populată în principal de armeni, regiunea Nagorno-Karabah, susținută de Armenia, s-a separat de Azerbaidjan, ducând, la începutul anilor 1990, la un prim război între cele două republici. 30 000 de oameni au murit și sute de mii s-au refugiat atunci.

Total
0
Shares
Total
0
Share