Azerbaidjanul s-ar putea retrage din Consiliul Europei. Este reacția autorităților de la Baku la decizia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de a nu aproba competențele delegației sale, anunță presa azeră. De asemenea, Azerbaidjanul poate refuza recunoașterea jurisdicției Curții Europene a Drepturilor Omului.
Se întâmplă după ce APCE a decis să nu aprobe competențele delegației azere. Rezoluția citează câteva exemple de „lipsă de cooperare”, în special în privința „raportorilor săi de monitorizare” cărora „nu li s-a permis să se întâlnească cu persoane care ar fi reținute din motive politice”.
De asemenea, APCE nu a fost „invitată să observe următoarele alegeri prezidențiale”.
Această decizie nu are niciun impact asupra prezenței Azerbaidjanului în cadrul Consiliului Europei, Baku rămânând membru „deplin”, insistă într-un comunicat de presă APCE, care își desfășoară săptămâna aceasta, la Strasbourg, sesiunea de iarnă.
Organul parlamentar al Consiliului Europei „a decis să nu ratifice prerogativele delegației azere”, justificând această decizie prin faptul că Baku nu și-a îndeplinit „angajamentele majore decurgând” din aderarea sa la Consiliul Europei în urmă cu 20 de ani”.
Reglementările APCE prevăd ca, o dată pe an, parlamentele naționale sunt invitate să își prezinte prerogativele delegațiilor. Milli Mejlis, parlamentul azer, a prezentat prerogativele unei delegații de 12 membri, care nu au fost ratificate.
Delegația azeră și-a anunțat plecarea din APCE fără a aștepta decizia. Șeful delegației, Samad Seyidov, a spus că inițiativa de a contesta acreditările este „parte a unei campanii rău intenționate” împotriva țării sale.