Social

Bacterii periculoase pentru sănătate, în lacurile din Chișinău

Pinterest LinkedIn Tumblr

Lacurile din Chişinău conţin bacterii periculoase pentru sănătate şi nu sunt recomandate pentru scăldat. Sub interdicţie intră bazinele acvatice din parcul „La Izvor”, lacul situat în parcul Râşcani, dar şi plaja de la Vadul lui Vodă. Anunţul a fost făcut de medicii de la Centrul Naţional de Sănătate Publică (CNSP) din municipiul Chişinău, după ce au prelevat probe din bazinele acvatice.

Potrivit Eudochiei Tcaci, şefă de direcţie la CNSP, în lacurile din capitală au fost depistate bacterii coliforme. Investigaţiile de laborator mai arată că în nisipul de pe plajele zonelor de agrement sunt ouă de helminţi.

În ciuda avertismentelor, unii locuitori ai capitalei se răcoresc totuși în apele infectate. „Venim des aici, în fiecare an, şi nu bolim”. „Apa e murdară, dar în altă parte unde să ne distrăm cu copiii, avem şi noi grijă cât de cât”. „Nu mi-i frică. De câte ori avem ocazia venim, ne scăldăm”, spun oamenii.

Alţii au ales însă doar să se bronzeze pe plajă: „În apă nu mă scald. Nu cred că este o apă tare curată. Mai mult mă bronzez”. „Niciodată nu m-am băgat aici în apă”. „Apa nu este cea mai curată. Vin doar să mă bronzez şi poate fac un duş la baie”.

Reprezentanţii CNSP spun că bacteriile din bazinele acvatice apar în urma temperaturilor caniculare, dar şi a ploilor torenţiale din ultimele săptămâni.

„Ca rezultat al ploilor torenţiale, evident că toate murdăriile de pe suprafeţe s-au scurs în aceste lacuri. Lacurile nu sunt protejate, pe parcursul verii se poluează. Temperaturile favorizează dezvoltarea microorganismelor”, susţine Eudochia Tcaci.

Specialiştii recomandă oamenilor să meargă la scăldat la piscinele autorizate. Cei care aleg să facă baie în lacuri riscă să se infecteze de boli bacterioze, viroze şi parazitoze.

loading...

Comments are closed.