Ministrul Educației, Culturii și Cercetări Lilia Pogolșa a avut ieri, 11 mai, o întrevedere de inițiere cu misiunea Băncii Mondiale care în această săptămână va acorda suport Ministerului Educației, Culturii și Cercetării privind implementarea Proiectului Învățământul Superior din Moldova (PÎSM).
Obiectivele misiunii Băncii Mondiale în Republica Moldova în domeniul educației sunt: analiza progresului privind realizarea obiectivelor de dezvoltare a Proiectului Învățământul Superior din Moldova; discutarea aspectelor privind achizițiile, managementul financiar și aspectele sociale, de protecție a mediului privind implementarea proiectului și evaluarea impactului pandemiei de COVID-19 asupra implementării proiectului.
Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa a menționat în cadrul ședinței că suportul acordat de Banca Mondială procesului de implementare a Proiectului Învățământul Superior din Moldova este extrem de important.
„Sunt convinsă că prin colaborarea dintre Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Banca Mondială vom reuși să implementăm cu succes acest proiect atât de valoros pentru învățământul superior din Moldova, scopul căruia este îmbunătățirea orientării spre piața muncii a instituțiilor de învățământ superior și îmbunătățirea mecanismelor de asigurare a calității”, a subliniat ministrul Lilia Pogolșa.
La rândul său, Denis Nicolaev reprezentantul misiunii a menționat că din septembrie 2020, când a fost lansat acest proiect, progresul a fost unul semnificativ: „ În cadrul Proiectul Învățământul Superior în Moldova în această jumătate de an, au fost elaborate documente importante: planul de achiziții, planul de implementare, manualul operațional ș.a. Mulțumesc echipei din cadrul ministerului pentru efort și contribuție.”
Proiectul Învățământul Superior din Moldova este finanțat de creditul acordat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare în sumă de 35,7 mln. euro. Acordul de Finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare a fost semnat la 19 mai 2020 și a fost ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova prin Legea nr. 103 din 18 iunie 2020.
Scopul proiectului este îmbunătățirea orientării spre piața muncii a instituțiilor de învățământ superior și îmbunătățirea mecanismelor de asigurare a calității. Acesta va fi implementat pe parcursul a 5 ani, în perioada septembrie 2020 – decembrie 2025.