Banca Mondială va oferi 40 milioane de dolari pentru refugiații din Republica Moldova

Banca Mondială oferă 40 de milioane de dolari, suport pentru refugiați și pentru consolidarea rezilienței Republica Moldova.

Acest sprijin bugetar va susține eforturile Guvernului Republicii Moldova de a acorda asistență refugiaților și gospodăriilor casnice în contextul consecințelor invaziei Rusiei în Ucraina, menținând în același timp dinamica agendei pe termen lung de integrare economică cu Uniunea Europeană și de sporire a rezilienței la schimbările climatice.

Consiliul Directorilor Executivi al Grupului Băncii Mondiale a aprobat la 14 iunie „Operațiunea de politici de dezvoltare pentru sprijinirea creșterii și rezilienței în Moldova” care va susține eforturile Guvernului de la Chișinău de a acorda asistență refugiaților și gospodăriilor casnice în contextul consecințelor invaziei Rusiei în Ucraina, menținând în același timp dinamica agendei pe termen lung de integrare economică cu Uniunea Europeană (UE) și de sporire a rezilienței la schimbările climatice.

”Moldova se confruntă cu provocări fără precedent din cauza șocurilor externe. OPD va aborda nevoile imediate, cum ar fi susținerea sprijinului acordat celor mai vulnerabili pentru a atenua impactul multiplelor crize, contribuind, de asemenea, la obiectivul mai amplu de promovare a unei economii mai competitive, mai reziliente și performanța sectorului privat”, a declarat Inguna Dobraja, Directorul de Țară a Băncii Mondiale în Republica Moldova.

Operațiunea de sprijin bugetar în valoare de 40 de milioane de dolari SUA vine să susțină Guvernul în răspunsul la criza energetică și la criza refugiaților, consolidând în același timp rezistența la viitoarele șocuri, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale..

Pe fundalul războiului din Ucraina, economia și finanțele publice din Moldova au fost supuse unor presiuni cauzate de criza energetică și a refugiaților, ceea ce a dus la reducerea veniturilor gospodăriilor casnice și la riscuri mai mari care continuă să afecteze cheltuielile private și încrederea investitorilor.

După o recesiune în 2022 și o redresare lentă în 2023, pentru 2024 se anticipează o revigorare economică modestă susținută de redresarea veniturilor gospodăriilor casnice.Programul OPD își propune drept scop să susțină obiectivele pe termen scurt ale guvernului de a continua acordarea de asistență celor mai vulnerabili, inclusiv prin consolidarea programului de siguranță socială „Ajutor Social”, care sprijină participarea refugiaților și a femeilor pe piața muncii, și prin ajutorarea familiilor vulnerabile și a celor care găzduiesc refugiați pentru a acoperi costurile mari la energie.

Total
0
Shares
Total
0
Share