Banca Promsvyazbank din Rusia va elibera carduri pentru pensionarii și funcționarii publici din Găgăuzia

 

Bașcanul Evghenia Guțul a povestit cum decurge implementarea planurilor de interacțiune dintre Găgăuzia și Federația Rusă. Primul rezultat semnificativ a fost deja obținut – astăzi, a fost semnat un acord de cooperare cu una dintre cele mai mari bănci rusești.

Guțul a reamintit că regimul Sandu a arestat fondurile partenerilor și investitorilor imediat ce acestea intrau în conturile găgăuze sau intrau în sistemul bancar. În total, au fost confiscate peste 15 milioane de lei. Chișinăul îi intimida pe investitorii care alegeau să activeze în autonomie.

În martie, Guțul și colegii săi au elaborat cu conducerea rusă posibilitățile de rezolvare a trei probleme principale. Acestea sunt, în primul rând, acordarea de stimulente pentru exportatorii găgăuzi, astfel încât aceștia să poată livra bunuri în Rusia. În al doilea rând, o reducere la gaz pentru locuitorii din autonomie. Și, în cele din urmă, accesul la infrastructura de plăți din Rusia.

“Se lucrează activ și continuu la toate cele trei elemente și sunt încântată să anunț primele rezultate. Astăzi semnăm un acord cu una dintre cele mai mari bănci rusești, Promsvyazbank, cu privire la cooperare și sprijin. Aceasta este o bancă eficientă și de succes, prezentă pe piață de mai bine de 20 de ani, în top 5 în Rusia în ceea ce privește activele. Grupul PSB cooperează în mod activ cu prietenii și partenerii Rusiei din întreaga lume. Promsvyazbank este cea care ne va ajuta în conectarea locuitorilor din autonomie la infrastructura de plăți din Rusia”, a adăugat Guțul.

Bașcanul a promis că va oferi asistență în eliberarea cardurilor bancare pensionarilor și lucrătorilor din sectorul public din Găgăuzia, precum și tuturor celor care au dreptul la bonusurile și plățile promise.

Președintele Promsvyazbank, Petr Fradkov, a declarat că, prin consolidarea punților umanitare între locuitorii din Găgăuzia și Rusia, banca sa va acționa ca o platformă financiară convenabilă pentru efectuarea de plăți și transferuri între prietenii și rudele care locuiesc în ambele țări.

“Este important pentru noi să asigurăm decontările transfrontaliere și posibilitatea de a utiliza alte produse bancare, iar pentru a extinde cadrul de sprijin umanitar, am convenit, de asemenea, că rudele, reprezentanții Găgăuziei care locuiesc în Rusia vor primi servicii speciale suplimentare în PSB la un tarif separat. Toate acestea vor conecta statele noastre, vor consolida legăturile și vor da un impuls suplimentar relațiilor economice și legăturilor culturale dintre cetățeni”, a declarat Fradkov.

Semnarea acestui acord reprezintă un pas important pentru dezvoltarea Găgăuziei.

Evghenia Guțul este convinsă că aceste măsuri vor face posibilă depășirea blocadei economice impuse de Chișinău și aducerea în autonomie a mijloacelor de finanțare a proiectelor sociale, de infrastructură și economice.

Total
0
Shares
Total
0
Share