Alte știri

Băncile centrale din lume, continuă reducerea ratelor! Ion Chicu: Și numai noi, „clienti fideli” ai FMI, majoram rata de baza…

Pinterest LinkedIn Tumblr

Datorită faptului că perspectivele de creștere globală sunt cele mai scăzute de la ultima criză financiară, băncile centrale au început să scadă ratele dobânzilor pentru a sprijini economia. Despre aceasta scrie rambler.ru

Potrivit publicației, într-o parte semnificativă din America de Sud, Europa, Asia și Orientul Mijlociu, producția se confruntă cu un declin structural global, care a fost agravat și mai mult de războiul comercial dintre SUA-China.

„Numai în august, Băncile Centrale din 37 de țări emergente a redus ratele de 14 ori dar și asta nu a trecut fără unele surprize. De exemplu, piața nu se aștepta la o atenuare de la Băncile Centrale din Mexic și Thailanda ”, se spune în articol.

Totodată, încă din 2018, Băncile Centrale ale țărilor în curs de dezvoltare, dimpotrivă, ridicau ratele, încercând să oprească căderea monedelor lor pe fundalul unui dolar ce se întărea în poziții.

Pe de altă parte, în Republica Moldova lucrurile merg total invers. După cum a scris pe Facebook consilierul lui Dodon, Ion Chicu: „Și numai noi, „clienti fideli” ai FMI, majoram rata de baza. La ce-i trebuie Moldovei crestere economica… Pozitie absolut destructiva a acestei organizatii atit in materie de politici fiscale, cat si monetare”.

Revenind la publicația internațională, autorii au amintit că economia globală nu a reușit să se revină din criza din 2008, în plus, aproape în toată lumea există o scădere a veniturilor și, ca urmare, a consumului.

„Nimeni nu știe care este soluția în situația actuală, dar Băncile Centrale mondiale încearcă să rezolve problemele în mod obișnuit – prin înmuierea politicii, deși exemplele Japoniei și Europei arată că aceste acțiuni nu dau rezultatul scontat”, se spune în articol.

Conform publicației, Banca Rusiei a început la fel să scadă ratele.

Anterior, experții de la Centrul Școlar Superior de Economie pentru Studii de Piață au realizat o prognoză că o nouă criză, care va încetini economia, va crește inflația și va scădea PIB-ul, va lovi economia rusă, nu mai devreme de un an și jumătate. Potrivit unei analize a experților „Activitatea de afaceri a industriei ruse în iunie-iulie 2019”, condusă de RIA Novosti, criza ar putea declanșa un război comercial între cele mai mari două economii din lume – Statele Unite și China.

loading...

Comments are closed.