Bancnota de o sută de lei, preferata falsificatorilor de bani din ţara noastră! Banii falși sunt puși în circulație prin stațiile PECO

bani falsi moldovenesti, falsificarea banilor, valuta falsa, statii peco moldova

Bancnota de o sută de lei a fost preferata falsificatorilor de bani din ţara noastră pe parcursul anului trecut, arată datele Inspectoratului Naţional de Investigaţii.

Potrivit poliţiei, majoritatea celor care şi-au deschis „fabrici” de bani sunt foşti absolvenţi ai facultăţii de Chimie. Aceştia puneau în circulaţie banii falşi în timpul nopţii, în alimentare sau în staţiile PECO, iar ziua – în pieţele din ţară, transmite Canal2.

În anul 2017, pe mâna poliţiştilor au ajuns în jur de 4600 de bancnote falsificate. Cele mai multe au fost de o sută de lei, circa 4150.

Pe locul doi se află bancnota de 20 de lei, cu peste 200 de cazuri de contrafacere.

Locul trei este ocupat de cea de 200, circa 113 de falsuri. Urmează bancnotele de 50, 1000, 500 şi 10.

„Sunt introduse prin intermediul staţiilor PECO pe timpul nopţii, când operatorii sunt mai puţini vigilenţi în ceea ce ţine de depistarea şi analizarea bancnotelor”, a declarat şeful Direcţiei Investigarea Fraudelor Economice a INI, Alexei Bacoş.

Şeful Direcţiei Investigarea Fraudelor Informatice a Inspectoratului Naţional de Investigaţii susţine că bancnotele contrafăcute au fost puse în circulaţie de grupări specializate, care au fost deja anihilate.

Deseori în aceste grupări sunt atrase persoane, care au studii în domeniul chimiei”, a menţionat şeful Direcţiei Investigarea Fraudelor Economice a INI, Alexei Bacoş.

Dintre valute, cea mai falsificată bancnotă a fost euro – circa 23.550 de unităţi, majoritatea fiind importată clandestin în ţara noastră.

De regulă, poliţia este sesizată de băncile, unde ajung banii contrafăcuţi. Banii sunt supuşi expertizei tehnico-criminalistice şi judiciare. Specialiştii au stabilit că falsificatorii folosesc cel mai des metoda tipăririi sau a tratării chimice.

Anume cele de o sută de lei, care sunt produse din bancnote de 10 lei. Mă rog, nu este o noutate că tratarea chimică a bancnotei de 10 lei curăţă imaginea, spală imaginea bancnotei de 10 lei şi se tipăreşte de acum cu tehnica computerizată bancnota de o sută”, a comunicat şefa Secţiei Examinări Documente a CTCEJ a IGP, Ina Erjanova.

Specialiştii susţin că bancnotele cu valoarea de o sută de lei, falsificate, sunt aproape imposibil de a fi identificate cu ochiul liber.

„La prima vedere şi chiar atingere, aceste două bancnote de o sută de lei sunt identice. Însă dacă le vom băga în dispozitivul de verificare, vom vedea că aceasta este falsă. Iar semnele, care o diferenţiază de cea autentică sunt elementele de protecţie şi culoarea puţin ştearsă”.

Moldovenii spun că verifică foarte rar banii sau nu o fac deloc.

Nici nu-i număr”.

„Nu-i verific. Am calitatea de a avea încredere. Acum sunt valutele noi şi ştiu că ele sunt mai sigure”.

Când am sumă mare, atunci pot să verific, dar când este sumă mică – nu”.

Totuşi, angajaţii prin mâinile cărora trec zilnic sute de bancnote, printre ei şi taxatorii, spun că studiază minuţios fiecare leu.

Mă uit la Ştefan, la dunga. Pipăim ca să nu fie moale, ca să fie calitatea care trebuieşte”.

Potrivit poliţiei, numărul de bancnote false, înregistrate anul trecut, este cu aproape 1690 mai mic faţă de 2016.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share