Bani aruncați pe fereastră?! Raportul de audit privind datoriile față de Gazprom nu a fost aprobat de către Consiliul de Supraveghere al Moldovagaz

În urma ședinței care a avut loc la data de 2 noiembrie 2023, Consiliul de Supraveghere al SA “Moldovagaz” nu a aprobat Raportul privind auditul datoriei istorice a SA “Moldovagaz” față de companiile din Grupul “Gazprom” pentru furnizarea de gaze consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, publicat de Ministerul Energiei al Republicii Moldova la data de 6 septembrie 2023.

Majoritatea membrilor Consiliului de Supraveghere au remarcat că Raportul supus aprobării nu constituie un raport al rezultatelor auditului financiar conform Standardelor Internaționale de Audit, aspect specificat separat în textul Raportului de către autorii săi. În plus, Raportul nu îndeplinește cerințele privind independența auditului, deoarece unul dintre autorii săi se află în conflict de interese cu PAO “Gazprom”. Partea moldovenească a fost informată din timp despre această circumstanță, dar nu a întreprins nicio acțiune pentru a o remedia.

În consecință, Raportul nu poate fi considerat documentul final corespunzător al auditului financiar independent și veridic al datoriei SA “Moldovagaz” față de companiile din Grupul “Gazprom”, așa cum era prevăzut în acordurile dintre PAO “Gazprom” și Guvernul Republicii Moldova.

“Trebuie să subliniem din nou că concluziile conținute în Raport nu pot afecta în niciun fel cuantumul și justificarea datoriei menționate, mai ales că aceasta este confirmată în documentele semnate în mod regulat între “Gazprom” și “Moldovagaz” și în hotărârile corespunzătoare ale arbitrajului internațional”, a transmis Gazprom.

Amintim că pentru acest raport de audit au fost cheltuiți peste 15 milioane de lei, bani alocați de către Guvernul PAS.

Total
0
Shares
Total
0
Share