Actual

Banii împrumutați pentru achiziționarea de vaccinuri împotriva COVID-19 vor fi utilizați în alte scopuri, a decis Guvernul

Pinterest LinkedIn Tumblr

Guvernul Maiei Sandu anunță că mai multe dispozitive medicale, necesare pentru acordarea serviciilor de reabilitare post-COVID, precum și echipamente de imagistică prin rezonanță magnetică vor fi procurate pentru instituțiile medicale din țară. De asemenea, urmează a fi îmbunătățită infrastructura Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Cheltuielile vor fi din contul împrumutului de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

În acest sens, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Sănătății, amendarea acordurilor de împrumut dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, semnate la 28 aprilie 2020 și 9 august 2021. Astfel, mijloacele financiare vor fi redirecționate spre acoperirea necesităților imediate ale sistemului de sănătate, în scopul consolidării capacităților acestuia.

Respectiv, 10,3 milioane de euro vor fi realocate pentru transport, echipamente pentru spital și echipamente de protecție personală.

De asemenea, termenul de implementare a proiectelor va fi extins cu 11 luni, având în vedere timpul necesar pentru realizarea noilor activități planificate.

Acordurile încheiate cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare prevedeau alocarea unor împrumuturi pentru achiziționarea de vaccinuri împotriva COVID-19. În total, suma creditelor depășea 77 de milioane de euro. Prin amendarea acestor acorduri se urmărește modificarea destinației mijloacelor financiare, obiectivul fiind, în continuare, sporirea gradului de pregătire în domeniul sănătății publice pentru a face față în mod corespunzător crizei provocate de pandemie.

Astfel, urmează să fie construite și renovate depozitele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. De asemenea, vor fi achiziționate echipamente medicale pentru reabilitarea post-COVID: echipamente de imagistică prin rezonanță magnetică, sisteme de angiografie, o cameră de oxigen hiperbarică și alte echipamente medicale pentru reabilitarea post-COVID-19.

loading...

Comments are closed.