Externe

Barbados a devenit marţi o nouă republică

Pinterest LinkedIn Tumblr

Barbados a devenit marţi o nouă republică, cu primul preşedinte, rupând ultimele legături coloniale rămase, la aproape 400 de ani de la sosirea primelor nave engleze pe insula din Caraibe, scrie Reuters, sură cotată de alephnews.ro

La miezul nopţii, noua republică s-a născut în uralele oamenilor care se aflau pe podul Chamberlain din capitala Bridgetown. O salvă de 21 de tunuri a fost trasă în timp ce imnul naţional al Barbadosului a fost interpretat într-o Piaţă a Eroilor plină de oameni.

Prinţul Charles, moştenitorul tronului britanic, a stat în picioare, sumbru, în timp ce steagul regal al reginei Elisabeta a fost coborât şi a fost declarat noul Barbados.

„Noi, poporul, trebuie să dăm Republicii Barbados spiritul şi substanţa sa”, a declarat preşedintele Sandra Mason, primul preşedinte al insulei. „Noi trebuie să-i modelăm viitorul. Noi suntem păstrătorii naţiunii noastre. Noi, poporul, suntem Barbados”.

După o demonstraţie de dans şi muzică locale, completată de discursuri de celebrare a sfârşitului colonialismului, cântăreaţa Rihanna a fost declarată erou naţional de către prim-ministrul Mia Mottley, liderul mişcării republicane din Barbados.

Naşterea republicii, la 55 de ani de când Barbados şi-a declarat independenţa, ar putea fi un îndemn şi pentru alte foste colonii de a rupe legăturile cu monarhia britanică.

loading...

Comments are closed.