Un sergent activ al forțelor speciale ale armatei americane a fost identificat ca fiind implicat în explozia unei Tesla Cybertruck în fața Trump Hotel din Las Vegas. Incidentul a avut loc recent, iar detaliile au fost prezentate joi de autoritățile locale și de reprezentanți ai armatei, scrie BBC.
Matthew Levelsberger, în vârstă de 37 de ani, era sergent în serviciul de informații al Forțelor Speciale. Potrivit anchetatorilor, există câteva similitudini între biografia sa și cea a fostului militar Shamsuddin Jabbar, care, în noaptea de Anul Nou, a ucis 14 persoane în New Orleans. Totuși, nu există dovezi că cei doi s-ar fi cunoscut.
Sheriful din Las Vegas, Kevin McMahill, a declarat că în vehiculul incendiat au fost descoperite acte de identificare ale lui Levelsberger, inclusiv pașaportul, mai multe carduri de credit pe numele său, două pistoale, un iPhone și un ceas.
Deși identificarea oficială necesită o analiză ADN, trupul grav ars al lui Levelsberger prezenta două tatuaje distincte care corespund celor cunoscute ale sergentului.
Un reprezentant al Pentagonului a confirmat că Levelsberger era în forțele speciale și a precizat că acesta se afla în concediu în momentul incidentului.
Potrivit medicului legist, Levelsberger s-a sinucis prin împușcare cu câteva secunde înainte de explozie. „Putem confirma că a fost vorba despre un suicid urmat imediat de detonarea bombei”, a spus șeriful McMahill în cadrul unei conferințe de presă.
Explozia Cybertruck-ului, încărcat cu canistre de combustibil și artificii, nu a cauzat victime, dar șapte persoane au suferit răni ușoare. Anchetatorii cred că designul vehiculului a direcționat unda de șoc și flăcările în sus, reducând impactul asupra celor din apropiere.
Vehiculul fusese închiriat de Levelsberger din Denver, Colorado, la peste 1 000 de kilometri distanță de Las Vegas, prin intermediul platformei Turo. FBI a declarat că motivele suspectului rămân necunoscute.
Cercetările continuă să identifice eventuale legături între acest incident și atacul din New Orleans. Atât Jabbar, cât și Levelsberger au servit la baza Fort Liberty (fostă Fort Bragg) din Carolina de Nord și au participat la misiuni în Afganistan în 2009. Cu toate acestea, nu există dovezi că s-ar fi întâlnit sau că ar fi colaborat.
FBI consideră că cele două incidente sunt separate, iar Jabbar a acționat singur. „Nu avem indicii că cele două cazuri sunt conectate”, a afirmat Christopher Wray, membru al conducerii FBI, în cadrul unei conferințe de presă.