Bătrîncea, despre amendamentul PAS: “Încă un atac la pluralismul de opinii și este încă un instrument politic în preajma alegerilor prezidențiale și parlamentare”

Astăzi, Vlad Bătrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a susținut un briefing în cadrul căruia a exprimat critici dure față de amendamentul la Codul Penal al RM, înregistrat ieri de PAS, care prevede noi măsuri privind acțiunile de trădare de patrie și spionaj. “În manieră tradițională a PAS, amendamentul a fost înregistrat și supus dezbaterilor publice într-un timp record, cu încălcarea regulamentului Parlamentului și a transparenței decizionale”.

Vlad Bătrîncea a subliniat că legea prevede un termen de minim 14 zile pentru anunțarea și organizarea audierilor publice, iar o astfel de procedură grăbită subminează principiile democrației și consultării publice.

Totodată, vicepreședintele Parlamentului a remarcat că amendamentul propus introduce norme stricte care pot încadra diverse acțiuni ale oficialilor și cetățenilor sub suspiciunea trădării de patrie și spionaj. Bătrîncea a exprimat îngrijorări că aceste norme ar putea fi interpretate arbitrar și folosite pentru a suprima opoziția politică și societatea civilă.

“Înțelegem că se creează încă o formă de luptă cu oamenii incomozi, cu organizațiile obștești și cele politice, cu politicienii care au un alt punct de vedere decât cel al actualei guvernări. Înțelegem foarte bine că este încă un atac la pluralismul de opinii și este încă un instrument politic în preajma alegerilor prezidențiale și parlamentare”.

Vlad Bătrîncea a anunțat că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, de asemenea, a elaborat două amendamente la Codul Penal menite să consolideze statalitatea RM și statutul ei de neutralitate. Primul amendament se axează pe consolidarea suveranității Republicii Moldova prin sancționarea acțiunilor care transmit controlul asupra sistemelor și instituțiilor naționale unor entități străine.

“Orice acțiune, în opinia noastră, care subminează suverenitatea și independența sistemului național bancar, sistemului național al ordinii publice, sistemului național al apărerii, sistemului securității naționale, cât și a altor instituții care vin să asigure adevărata independență a Republicii Moldova, orice acțiune prin care practic se transmite unor organisme străine controlul asupra activității acestor instituții ori accesul la bazele de date ale acestor instituții, sau bazele de date ale persoanelor – vor cădea sub incidența Codului Pena al Republicii Moldova, în special a articolului de trădare de patrie. Nimeni nu are dreptul, fie din Est sau Vest să se implice în treburile interne ale statului nostru.”

Al doilea amendament se referă la respectarea statutului de neutralitate permanentă a țării și propune pedepse severe pentru acțiunile care subminează această neutralitate.

“Observăm tot mai multe atacuri la adresa neutralității noastre, consfințită în Legea Supremă, observăm prea multă retorica privind militarizarea Republicii Moldova și se creează impresia că țară noastră în curând va deveni parte a unor evenimente militare. Republica Moldova este un stat neutru, mic, pașnic, nu pretindem la teritoriile nimănui, dorim să trăim pașnic pe teritoriul nostru și nu dorim implicarea Republicii Moldova în careva acțiuni militare, ori transformarea Republicii Moldova într-o unealtă a cuiva împutrivă altcuiva”, a subliniata deputatul.

Potrivit deputatului socialist, legea neutralității permanente trebuie aprobată de Parlament, iar Codul Penal trebuie să includă măsuri și urmări clare pentru cei care nu respectă neutralitatea noastră și care atrag RM în scenarii periculoase.

Vlad Bătrîncea a remarcat ca BCS este deschis să dezbată aceste amendamente și în cadrul comisiei de profil, și în cadrul audierilor publice, cu includerea activă a societății civile și a forțelor extraparlamentare.

Total
0
Shares
Total
0
Share