Batrîncea: Proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, consultat cu experții

Proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republica Moldova, inclus astăzi pe ordinea de zi a Parlamentului, nu se referă la statutul limbii ruse, a declarat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, transmite Telegraph.md, cu referire la NTV.md

Vicepreședintele Parlamentului a declarat că deputații din opoziție au indus astăzi opinia publică în eroare, spunând că documentul s-ar referi la statutul limbii ruse.

”Deputații au comentat astăzi în plen alt proiect de lege. Noi nu discutăm proiectul cu statutul limbii ruse, noi discutăm Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republica Moldova, de aceea că legea precedentă a fost declarată desuetă nu de noi, de PSRM, dar de Curtea Constituțională. Noi trebuie să avem legislație lingvistică. Noi nu vorbim acolo doar de limba rusă, noi vorbim de condiții în Găgăuzia și este scris: limba de stat, limba găgăuză, limba rusă. Același lucru este valabil în Taraclia unde trăiesc compact bulgarii: limba de stat, limba bulgară, limba rusă”, a explicat Batrîncea.

Deputatul susține că acest proiect de lege reglementează anumite relații: educația, pregătirea profesorilor, a cadrelor medicale, și vine să garanteze niște drepturi elementare ale cetățenilor.

”În Europa, acest lucru deja de mult este depășit. Există asemenea legislație și noi am propus același lucru. L-am consultat cu experții. Dacă proiectul trebuie îmbunătățit, nicio problemă, să vină deputații cu amendamente. Haideți să lucrăm”, a declarat Batrîncea.

Potrivit autorilor acestui proiect de lege, documentul reiterează garantarea de către stat a statutului oficial al limbii de stat în toate sferele vieții. Totodată, sunt respectate drepturile cetățenilor de a studia și valorifica limba maternă, de a contribui la dezvoltarea culturii naționale.

PSRM: Maia Sandu, noi am propus dialog, dar voi vreți destabilizare

Total
0
Shares
 
Total
0
Share