Bătut de polițiști încă din liceu: Cine este jurnalistul Roman Protasevici vânat de Lukașenko

Jurnalistul Roman Protasevici este în arest. Cu fața plină de vânătăi, aseară a transmis un mesaj video în care spune că autoritățile îl tratează bine. Dacă în noiembrie își permitea să glumească pe seama faptului că este căutat pentru terorism, acum se teme pentru viața lui. Martori, care au fost cu el în avion, spun că l-au auzit implorând echipajul să nu aterizeze la Minsk. „Sunt refugiat. Mă vor ucide”, le-ar fi spus el, informează Digi24.ro

Când pilotul cursei Atena-Vilnius a anunțat că va ateriza la Minsk, unul dintre pasageri a simțit imediat despre ce este vorba. Un tânăr s-a întins imediat după bagaje și a început să scoată de acolo mai multe lucruri printre care un laptop, pe care i le-a dat prietenei sale. În zadar, la aterizare au fost arestați amândoi. „Mă vor condamna la moarte”, le-a spus el celorlalți oameni din avion.

Roman Protasevici a devenit ținta furiei regimului în timpul protestelor din vara anului trecut. Lukașenko, la putere din 1994, își adjudeca în august o nouă victorie în alegeri, iar oamenii au ieșit cu sutele de mii în stradă acuzându-l de fraudă și cerându-i să plece. Răspunsul a fost brutal. Mii de oameni au fost bătuți și arestați.

În calitate de redactor-șef al unui canal de știri care transmitea din străinătate, Protasevici a fost atras în mijlocul evenimentelor. Nexta, care în bielorusă înseamnă „cineva”, își are sediul în Polonia și publică pe Telegram, o aplicație securizată pentru smartphone, populară în țările cu cenzură puternică. A transmis despre proteste și a jucat un rol important în informarea manifestanților. Astfel că regimul l-a plasat pe Protasevici și pe colegul său Stepan Putilo pe lista teroriștilor.

Tânărul, în egală măsură jurnalist și activist, s-a născut la un an după venirea la putere a lui Lukașenko și s-a implicat în politică din adolescență, când a început să participe la proteste. Era licean când a fost arestat și bătut zdravăn de polițiști, care l-au amenințat că îi vor pune în spate crime nerezolvate.

A studiat jurnalismul la Universitatea de Stat din Minsk, de unde a fost însă exmatriculat, a lucrat ca fotograf pentru Radio Europa Liberă și mai multe organizații de știri și a primit o bursă Vaclav Havel. În 2019, temându-se de serviciilor de securitate KGB din Belarus, a fugit în Polonia, unde a primit azil politic și a început să lucreze pentru Nexta.

Reporterii fără frontiere clasifică Belarusul drept cea mai periculoasă țară din Europa pentru angajații din mass-media. De la alegerile prezidențiale, vocile opoziției și puținii jurnaliști independenți au fost hărțuiți de poliție, amendați, arestați și mulți forțați să se refugieze în exil. Până acum, nici trei runde de sancțiuni europene nu au convins regimul de la Minsk să înceteze represiunea.

Citește și: VIDEO // Prima apariție a lui Roman Protasevici după arestarea sa din Belarus: Este vizibil rănit

Total
0
Shares
Total
0
Share