BCS: “Sub conducerea PAS și Maia Sandu, catastrofa demografică a devenit o realitate în Moldova”

Astăzi în cadrul unui briefing, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia au vorbit despre catastrofa demografică devenită realitate în Republica Moldova sub guvernarea PAS. Socialiștii au remarcat că săptămâna viitoare fracțiunea BCS va prezenta în Parlament inițiative legislative în susținerea familiei și a copilăriei.

Deputații au amintit că pe 1 iunie este sărbătorită Ziua internațională a copilului, iar pe 15 mai a fost sărbătorită Ziua Familiei. În pofida acestui fapt, Ziua familiei în Moldova a fost marcată pe larg doar în raioanele conduse de reprezentanții opoziției, în special PSRM. Pentru partidul de guvernare și Maia Sandu, familia, probabil, nu este o prioritate, or, în afară de relansarea ”în tihnă” a programului ”Prima Casă”, pe care anterior tot ei l-au desființat, alte propuneri cu privire la Protecția Familiei și a copilăriei nu au fost înaintate, au subliniat socialiștii.

Mai mult, sub conducerea PAS și Maia Sandu, catastrofa demografică a devenit o realitate în Moldova. „Țara noastră se clasează printre primele țări în ceea ce privește declinul populației, iar acest lucru se întâmplă pe timp de pace”, a remarcat Alla Darovannaia. Deputatul a atras atenția asupra faptului că în ultimii 10 ani (dar din 2014 aproape toți liderii PAS au fost implicați în conducerea țării într-un fel sau altul), rata natalității în Republica Moldova a scăzut cu peste 40%.

Astfel, dacă în Moldova, în 2014 s-au născut 40,7 mii de copii, în 2023 – doar 24 de mii, iar majoritatea copiilor din familiile numeroase se nasc în zonele rurale. În același timp, spre exemplu, în satul Coșcalia din raionul Căușeni, cu o populație de peste 2 mii de locuitori, în anul trecut s-au născut doar doi copii și trei în 2022. În ultimii 14 ani, niciun copil nu s-a născut în satul Valea din raionul Soroca în care în prezent locuiesc doar 11 persoane.

„De ce se întâmplă acest lucru? Considerăm că motivul de bază este exodul masiv al populației de vârstă reproductivă, pentru care guvernarea nu a reușit să creeze condiții economice suficient de atractive în țară. În ultimii trei ani, populația Moldovei a scăzut cu peste 130 de mii de cetățeni. Și dacă în 2020 mai mulți bărbați au părăsit țara, atunci în 2022 au plecat cu 16 mii mai multe femei decât bărbați. A crescut și numărul copiilor care părăsesc Republica Moldova. Astfel, familii întregi pleacă din Republica Moldova. Acest lucru nu poate fi numit succes al țării noastre pe calea integrării europene”, a remarcat Alla Darovannaia.

Deputatul a menționat că fracțiunea BCS a prezentat în repetate rânduri inițiative de susținere a familiei și copilăriei, dar care nu au fost susținute de către majoritatea PAS.

Potrivit lui Vladimir Odnostalco, „militarizarea țării, cenzura, creșterea prețurilor, sărăcia și deznădejdea sunt imaginea viitorului pe care partidul PAS și Maia Sandu îl oferă astăzi tuturor celor care încă mai rămân în Republica Moldova. Și este logic ca într-o astfel de situație și cu un astfel de mesaj, orice familie normală se va gândi bine înainte de a avea un copil”.

„Ce garanții oferă Sandu și echipa ei viitoarelor familii? Grădinițe și școli moderne? Dar vedem că acestea sunt reduse. Medicină de calitate? Vedem și aici probleme. Medicamente disponibile? În farmacii medicamente scumpe avem, dar medicamente accesibile – sunt puține”, a spus deputatul.

Vladimir Odnostalco a amintit că în Moldova sunt lichidate anual 15-20 de școli. Drept urmare, situația din raioane este pur și simplu catastrofală – minus 41% de elevi în raionul Cimișlia, minus 30% – în raioanele Nisporeni, Ștefan Vodă, Glodeni, Basarabeasca, minus 20% – în raioanele Fălești, Leova, Hîncești, Cantemir. Dacă Chișinăul mai rezistă, atunci raioanele mor, acolo nu sunt oameni”.

În același timp, numărul studenților a scăzut de la 100.000 la 50.000, experții prognozează că în viitorul apropiat nu vor fi mai mult de 16.000. „O țară a oamenilor în etate – iată perspectiva pe care ne-o oferă PAS. O țară fără copii, fără familii, fără elevi și fără școli”, a spus Vladimir Odnostalco.

Deputatul socialist a menționat că fracțiunea parlamentară BCS va prezenta săptămâna viitoare un pachet de inițiative legislative în sprijinul familiilor.

Total
0
Shares
Total
0
Share