Alte știri

Belarus: Noi manifestații de amploare împotriva regimului Lukașenko

Pinterest LinkedIn Tumblr

Zeci de mii de belaruși au protestat din nou, duminică, împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Poliția a efectuat zeci de arestări. Mai multe coloane de manifestanți au mărșăluit prin cartiere din Minsk, scandând ‘Trăiască Belarus!’ și purtând drapele roșu-alb, culorile opoziției.

Poliția a desfășurat trupe, blindate și tunuri cu apă încă dinainte de începerea demonstrațiilor la ora 10 GMT. Circa zece stații de metrou au fost închise, iar rețelele de comunicații mobile au fost întrerupte în unele locuri, potrivit unei jurnaliste a agenției France Presse.

Lukașenko este contestat în stradă încă din august, când a fost reales în urma unui scrutin la care opoziția a acuzat fraude. În unele duminici, la Minsk au protestat public peste 100.000 de oameni, un record în Belarus. În ultimele săptămâni, însă, participarea a început să scadă.

Lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil ăn Lituania, a salutat protestul de duminică, apreciind că este încă un pas către libertatea țării.

Lukașenko, în vârstă de 66 de ani, este la putere în Belarus din 1994 și a ajuns la al șaselea mandat prezidențial. Susținut de Rusia, el refuză să demisioneze și a făcut doar promisiuni vagi de reforme constituționale pentru a tempera protestele.

Putin a decis prelungirea embargoului asupra produselor alimentare occidentale

loading...

Comments are closed.