Belarus și-a confirmat participarea la a doua etapă a exercițiilor militare ruse cu arme nucleare

Belarus a anunţat luni că armata sa participă la cea de-a doua etapă a exerciţiilor militare ruse cu arme nucleare tactice ordonate de preşedintele rus Vladimir Putin. Prima etapă a exerciţiilor a avut loc luna trecută în sudul Rusiei, analiştii pe probleme de securitate afirmând că acestea reprezintă un semnal de avertizare lansat de Putin pentru a descuraja Occidentul să se implice mai mult în războiul din Ucraina, scrie Agerpres.ro

Ministrul Apărării din Belarus, generalul-locotenent Viktor Krenin, a declarat că exerciţiile reprezintă o măsură proactivă pentru a „creşte disponibilitatea noastră de a folosi aşa-numitele arme de represalii”.

„În prezent, mai mult ca oricând, suntem hotărâţi să răspundem oricăror ameninţări atât pentru ţara noastră, cât şi pentru Uniunea Statală” între Rusia şi Belarus, a mai spus el. El nu a precizat unde se desfăşoară exerciţiile sau ce tipuri de arme sunt folosite. Belarus are graniţă cu trei ţări NATO – Polonia, Lituania şi Letonia.

„Nu avem niciun scop să creăm tensiuni în problemele de securitate regională. Nu proiectăm ameninţări militare asupra ţărilor terţe sau asupra altcuiva”, a adăugat Krenin.

Putin şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko au anunţat anul trecut că Moscova îşi mută o parte din armele sale nucleare tactice în Belarus. Acestea sunt focoase concepute să fie folosite pe câmpul de luptă, spre deosebire de armele strategice cu rază lungă de acţiune destinate să distrugă oraşe întregi inamice.

Unii analişti occidentali consideră că armele nucleare tactice au căpătat o importanţă mai mare în strategia Moscovei de la începerea războiului din Ucraina, unde forţele sale convenţionale au luptat în primii doi ani. În teorie, utilizarea unei astfel de arme ar putea produce un şoc uluitor în Occident, fără a provoca neapărat un război nuclear, deşi riscul de a declanşa o escaladare ar fi uriaş. Din prima zi a războiului, Putin a avertizat în mod repetat Occidentul cu privire la dimensiunea şi puterea arsenalului nuclear al Rusiei.

Nu există informaţii imediate din partea Rusiei în legătură cu exerciţiile cu Belarus, deşi Moscova anunţase anterior că acestea vor avea loc. Prima fază a exerciţiilor s-a desfăşurat luna trecută în regiunea Ahtubinsk din sudul Rusiei, conform geo-localizării confirmate de Reuters, şi a implicat rachete Iskander şi Kinzhal.

Total
0
Shares
Total
0
Share