Politic

Belarus va dona Republicii Moldova o instalație radiologică mobilă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Relațiile moldo-belaruse sunt marcate de prietenie și de proiecte concrete, fiind bazate pe încredere și respect reciproc. Prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit ieri cu premierul Republicii Belarus, Serghei Rumas. „Cel mai bine este când vii cu rezultate concrete. Am sosit la Minsk cu ruta directă Chișinău-Minsk, ne bucurăm de troleibuzele belaruse asamblate la Chișinău, folosim în beneficiul oamenilor instalațiile mobile belaruse de mamografie și radiografie, care au fost livrate anterior. Toate acestea sunt rezultatele concrete ale colaborării bilaterale”, a spus Pavel Filip.

La rândul său, premierul belarus a menționat că relațiile bilaterale se află la un asemenea nivel inclusiv datorită contribuției personale a șefului executivului de la Chișinău:„ În ultimul timp, relațiile bilaterale au devenit deosebit de strânse, fapt care denotă interesul și dorința reciprocă pentru realizarea proiectelor comune”. O dovadă a cooperării strânse dintre țările noastre este și decizia părții belaruse de a dona Republicii Moldova o instalație mobilă de radiografie. Aceasta va ajunge la Chișinău până la finele lunii noiembrie.

Prim-ministrul Pavel Filip și omologul său belarus Serghei Rumas au trecut în revistă principalele proiecte comune, progresele înregistrate și sectoarele, în care mai sunt necesare eforturi suplimentare. Părțile au convenit să continue asamblarea troleibuzelor la Chișinău, astfel ca în următorii 2 ani, să fie schimbate toate cele 100 de troleibuze vechi rămase. Banca de Dezvoltare de la Minsk s-a oferit să crediteze acest proiect. Totodată, țara noastră este interesată să lanseze și producerea în comun cu partea belarusă a autobuzelor electrice.

Un alt domeniu de interes reciproc este cel farmaceutic. În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate mai multe medicamente belaruse, care sunt de o calitate înaltă și la un preț accesibil. Țara noastră dorește să preia experiența Belarusului și în sectorul zootehnic. Părțile examinează posibilitatea construcției în Republica Moldova a unui complex zootehnic modern, fiind identificat și locul pentru realizarea acestui proiect.

La finalul întrevederii, între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Belarus a fost semnat Acordul privind colaborarea în domeniul educaţiei, care prevede inclusiv acordarea de burse pentru studenții moldoveni, dar și cooperarea în domeniul învățământului primar, universitar și de cercetare.

loading...

Comments are closed.