Alte știri

Belorusia, pregătită pentru un dialog „constructiv” cu străinătatea, după reprimarea protestelor violente

Pinterest LinkedIn Tumblr

Belarusul este pregătit pentru un dialog „constructiv” cu străinătatea cu privire la alegerile prezidenţiale şi la protestele care au urmat, ce au fost reprimate cu violenţă, a transmis vineri diplomaţia de la Minsk într-un comunicat, citat de AFP.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

„Partea belarusă este pregătită pentru un dialog constructiv şi obiectiv cu partenerii străini cu privire la toate întrebările legate de desfăşurarea evenimentelor în Belarus în timpul campaniei electorale şi apoi după încheierea acesteia”, se menţionează într-un comunicat publicat la finalul unei convorbiri telefonice între şeful diplomaţiei belaruse, Vladimir Makei, şi omologul său elveţian Ignazio Cassis.

De duminică seara, Belarus este scena unor ample manifestaţii de protest împotriva realegerii controversate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani în această fostă republică sovietică.

Protestele împotriva victoriei sale – oficial cu 80% din voturi – considerată de către protestatari ca fiind obţinută prin fraudă, au fost reprimate cu violenţă de către forţele de securitate belaruse, soldându-se cu doi morţi, zeci de răniţi şi cel puţin 6.700 de arestări.

SUA şi UE au denunţat frauda electorală şi represaliile, iar Uniunea Europeană a ameninţat Minskul cu sancţiuni.

O reuniune extraordinară a miniştrilor de externe din cadrul UE urmează să aibă loc vineri cu privire la situaţia din Belarus.

Sursa: Agerpres

loading...

Comments are closed.