Belgia, țară fondatoare a UE, a preluat președinția Consiliului UE

Belgia, una din cele şase ţări fondatoare ale Uniunii Europene și țara natală a președintelui Consiliului European, Charles Michel, a preluat la 1 ianuarie 2024, de la Spania, preşedinţia semestrială a Consiliului UE, într-un moment de inflexiune la nivel european, președinția belgiană urmând să coincidă cu alegerile pentru Parlamentul European din luna iunie înainte de a fi succedată de președinția Ungariei conduse de Viktor Orban, o țară care s-a aflat în conflict constant cu instituţiile europene şi cu majoritatea statelor membre în ultimii ani, informează caleaeuropeana.ro

Sub motto-ul “Protejează. Consolidează. Pregătește“, Belgia deține președinția Consiliului UE în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024. Bruxelles-ul va continua activitatea președinției precedente (Spania) înainte de a preda mandatul următoarei președinții (Ungaria). Este pentru a 13-a oară când Belgia, stat fondator, deține președinția Consiliului.

“După cum știți, noi, belgienii, avem Uniunea Europeană în ADN-ul nostru. Atât de multe instituții europene au sediul aici, în capitala noastră. Dacă există o țară care întruchipează ceea ce înseamnă UE, aceasta este Belgia”, a spus premierul Alexander De Croo.

Pentru Belgia, preluarea rolului de președinte al Consiliului UE este “o adevărată onoare”, dar și “o responsabilitate” în aceste vremuri dificile, a adăugat el.

“Evoluția Uniunii Europene nu a fost niciodată o linie dreaptă. Și deseori în cele mai dificile momente s-au făcut cele mai mari pași înainte”, a observat Alexander De Croo.

Total
0
Shares
Total
0
Share