Belgia vrea să oblige TikTok și YouTube să împartă veniturile

Guvernul Flandrei (partea de nord a Belgiei n.a) este pe punctul de a adopta legi care vor forța TikTok și YouTube să împartă veniturile cu producătorii de televiziune locali. Belgia deja primește o parte din veniturile generate de Netflix și Disney, iar noile venituri vor susține producția locală de televiziune, scrie Bani.md

Clipurile cu pisici drăguțe, videoclipurile despre pui prăjit și dansurile virale ar putea finanța în curând televiziunea belgiană, guvernul Flandrei fiind aproape de a adopta legi care să oblige TikTok și YouTube să împartă veniturile cu producătorii locali de televiziune.

„Din punct de vedere politic, este important în serviciile audiovizuale și media ca firmele să aibă obligații de a investi în conținut TV local,” a declarat pentru The Guardian Benjamin Dalle, ministrul media din guvernul flamand.

Belgia deja primește o parte din veniturile generate de Netflix, Disney și alte servicii de streaming, dar Dalle a spus că TikTok și YouTube sunt atât de populare încât este important ca și acestea să contribuie.

„Ceea ce facem acum în Flandra este să obligăm platformele de partajare video, precum YouTube, TikTok și Meta [proprietarul Facebook și Instagram], să plătească pentru conținutul realizat local și modificăm legislația flamandă în acest scop. La nivel internațional, este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru,” a spus el.

Marii giganți tehnologici au ridicat deja îngrijorări cu privire la această măsură, iar ambasadorul SUA la Bruxelles a scris guvernului despre această evoluție. „Am primit mai multe scrisori din partea acestor companii pentru că este un precedent, o premieră mondială,” a spus Dalle.

Legile propuse vor fi supuse votului în următoarele câteva săptămâni și, dacă vor fi adoptate, vor însemna mai mulți bani pentru un sector înfloritor care a produs recent drame precum Knokke Off, cunoscută în Marea Britanie sub numele de High Tides – o dramă locală pentru adolescenți situată în elegantul oraș de coastă cu același nume – și Rough Diamonds, o dramă de familie centrată pe întoarcerea unui fiu risipitor în comunitatea evreiască ortodoxă din Anvers.

Hidden Assets, o coproducție comandată de Screen Ireland și Screen Flanders, cu Angeline Ball în rol principal și situată în Limerick și Anvers, va fi recunoscută de mulți în Marea Britanie și Irlanda.

Și având în vedere că Belgia deține președinția rotativă a UE, Dalle a spus că speră să extindă ideea în întreaga Uniune: „Aș dori să pun acest subiect pe agenda europeană.”

Conform propunerilor, platformele de partajare video ar trebui să contribuie între 2% și 4% din veniturile lor în Fondul Audiovizual Flandrian sau direct într-o producție locală.

Serviciile de streaming, inclusiv Netflix, și furnizorii de televiziune prin cablu și broadband sunt deja supuși unei reguli similare, cu 7 milioane de euro (6 milioane de lire sterline) generate în 2023 pentru producțiile locale, inclusiv Over Water, un thriller în două sezoane despre o celebritate TV atrasă în lumea bandelor de cocaină din docurile din Anvers, cofinanțat de Telenet, o firmă locală de broadband.

Acest articol a fost modificat pe 22 ianuarie 2024. Benjamin Dalle este ministrul media din guvernul flamand, nu ministrul culturii din guvernul belgian, așa cum sugera o versiune anterioară.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share