La un an de la inițierea procesului de lichidare a Băncii de Economii, sumele obținute din vânzarea bunurilor și proprietăților băncii sunt infime.
Cel mai „prețios” lot scos la licitație este Fabrica de Vin din Cojușna care a ajuns pe mâna executorilor judecătorești după ce Alexei Greceanîi, soțul fostului premier și al actualului lider socialist Zinaida Greceanîi, nu a mai întors un credit de zeci de milioane de lei. Deși gajul lăsat în schimbul acestui împrumut este de câteva milioane de lei, BEM vrea să obțină acum o sumă de zece ori mai mare. Experții se arată pesimiști în ceea ce ține de recuperarea acestor bani, scrie Moldnova.
Autoritățile dau asigurări că povara jafului secolului care a căzut pe umerii moldovenii nu va fi atât de grea, deoarece o parte din bani vor fi recuperați prin intermediul instanțelor de judecată după ce sumele delapidate vor fi găsite, dar și din vânzarea activelor băncilor furate. Din momentul în care a rămas fără licență și până pe 31 octombrie Banca de Economii a reușit să obțină venituri din vânzarea activelor în sumă de circa 58 milioane de lei.
Totuși, Banca de Economii ar obține cei mai mulți bani din vânzarea fabricii de vinuri de la Cojușna, scoasă la vânzare de executorii judecătorești și administratorii insolvabilității. Suma este estimată la peste 56,7 milioane de lei și reprezintă valoarea sticlelor cu vinuri de colecție, construcții, terenul aferent, utilaje. Anume referitor la Fabrica de Vin din Cojușna a fost publicat un contract, care potrivit unor informații furnizate presei ar arăta că de împrumutul de la Banca de Economii ar fi beneficiat soțul prim-ministrului de atunci Zinaida Greceanîi.
Potrivit politics.md, Alexei Greceanîi făcea parte din conducerea Fabricii de Vin din Cojușna care a contractat în 2008 un credit de peste 1,6 milioane de euro și 500 mii de dolari. După ce compania a intrat în 2010 în faliment, firma „Alsvit-print” SRL, fondată de o companie off-shore a cărei proprietar era același Alexei Greceanîi, a obținut un alt credit de la BEM în sumă de 40 de milioane de lei pentru a răscumpăra bunurile lăsate în gaj de către Fabrica de Vin. Totuși, împrumutul nu mai fost restituit băncii, iar valoarea gajului cu care a rămas BEM după ce cea mai mare parte a fost răscumpărat este de circa 5 milioane de lei.