Economic

Benzina se scumpește cu 17 bani, iar motorina cu 13 bani, anunță ANRE

Pinterest LinkedIn Tumblr

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că ultimele majorări ale prețurilor la carburanți se datorează în special creșterii cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

De la începutul anului curent, cotațiile Platts la benzină și la motorină au crescut cu circa 100$/tona. Totodată, prețul petrolului a înregistrat săptămâna precedentă o majorare de 8%, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere din octombrie 2022.

În același timp, statisticele publicate de către globalpetrolprices.com plasează în continuare Republica Moldova în top 4 țări cu cele mai mici prețuri la carburanți de pe continentul european. Prețuri mai joase decât în Republica Moldova pot fi găsite doar în Federația Rusă, Belarus și Turcia, țări care dispun de capacități proprii semnificative de producere și care reprezintă jucători importanți în lanțul logistic regional de utilizare a petrolului rusesc.

Astfel, pentru ziua de mâine, 17.01.2023, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:
– 24,20 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+17 bani);
– 23,94 lei/litru – pentru motorina standard (+13 bani).

ANRE continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii de corectitudinea calculării zilnice a prețurilor stabilite pentru procurarea carburanților.

loading...

Comments are closed.