Alte știri

Benzina și motorina s-a ieftinit, iar gazul lichefiat s-a scumpit

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mici la carburanți. Benzina și motorina s-au ieftinit în medie cu 30-40 de bani. Dar gazul lichefiat s-a scumpit, transmite IPN.

Noul preț pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 este de 20,05 lei, ieftinirea fiind de 32 de bani. Un litru de benzină cu cifra octanică 98 costă 20,39 lei, comparativ cu 21,20 lei.

Un litru de motorină costă 16,38 lei, cu 37 de bani mai puțin. La fel costă și un litru de motorină Ecto, însă ieftinirea este 87 de bani.

Odată cu ieftinirile la benzină și motorină, s-a majorat prețul la gazul lichefiat. Un litru de gaz lichefiat costă 11,33 lei, cu 41 de bani mai mult.

Modificările la prețuri vin după ce, pe 1 iulie, a intrat în vigoare noua metodologie de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, elaborată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. ANRE va publica până la ora 12.00 a fiecărei zile lucrătoare pe pagina sa oficială web indicatorii de referință, stabiliți în baza cotațiilor internaționale PLATTS. Titularii de licențe pentru importul și comercializarea produselor petroliere principale și a gazului lichefiat sunt obligați să prezinte lunar Agenției rapoartele privind prețurile și cheltuielile medii aferente activității desfășurate, conform formularelor aprobate.

Noua metodologie a fost elaborată după ce în Parlament a fost adoptat un proiect de lege, care prevede plafonarea prețurilor la carburanți. Subiectul cu privire la majorările de preț de pe piața carburanților a fost pe larg dezbătut în condițiile în care, începând cu luna decembrie a anului trecut, scumpirile s-au produs în lanț.

loading...

Comments are closed.